Óriási lyuk a schengeni határon, özönlenek be az emberek


Elképesztően könnyen kaphatják meg a munkavállalási engedélyt Lengyelországban az ukránok, oroszok, moldáviaiak vagy grúzok, amit aztán rengetegen arra használnak, hogy továbbmenjenek a schengeni határon belül Európába. Sőt ukránok adnak vendégmunkás-engedélyt ukránoknak – írja a Napi.hu.

Beata Szydlo, Lengyelország miniszterelnöke januárban az Európai Parlamentben azt állította, hogy országa körülbelül egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából, akiken senki sem akart segíteni. Ez azonban nem 100 százalékban fedi a valóságot. Nem menekültekről van szó, hanem legálisan érkezett vendégmunkásokról – derül ki Gazeta Wyborcza internetes portáljának cikkeiből.

Lengyelországot valóban lavinaként özönlötték el a külföldiek, főleg ukránok, akik közül sokan csak ugródeszkának használják az EU keleti szélén lévő országot. Amit megkapják a munkavállalásra jogosító vízumot, azonnal továbbutaznak az EU belseje felé.

Csak idén az év első felében 630 ezer munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek, ami megközelíti a 2015-ben kiadott 780 ezres számot. A papírok 97 százalékát ukránok kapták. A Varsóhoz közeli almaültetvényeken már szinte nem hallani lengyel szót, inkább ukránul folyik a társalgás a vendégmunkások között.

A Lengyelország délkeleti részén lévő Rzeszówban két ukrán alapított egy építőipari vállalkozást, amely munkaközvetítéssel is foglalkozik. Pontosabban az előbbit már feladták és csak az utóbbira koncentrálnak. Néhány hónap alatt 381 külföldit jegyeztek be a munkaügyi hivatalnál, amivel 18 ezer zlotyt (1,3 millió forint) vágtak zsebre.

A sajátos emberkereskedelem a hatóságoknak is feltűnt. A határőrség 10 véletlenszerűen kiválasztott céget ellenőrzött, amiből kiderült, hogy 1500 munkavállalási engedélyt kértek, 1433 ember érkezett, munkába azonban már csupán 199-en álltak közülük.

Az ukránok egy része természetesen nem tér haza engedélye lejárta után, hanem feketén folytatja a munkát. Sokuk mindenáron el akar jönni hazájából, nekik Lengyelország olyan, mint a lengyeleknek Nagy-Britannia.