Szíriai segélyszervezeteknél vizsgálódik az EU csalás elleni hivatala


Vizsgálatot indított szíriai menekülteket segélyező humanitárius szervezeteknél az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), miután egy hasonló amerikai nyomozás vesztegetést és hűtlen kezelést tárt fel a Washington támogatta humanitárius projekteknél – közölték pénteken uniós tisztségviselők.

Az Európai Bizottság szerint az unió több mint 5 milliárd euró (1,5 ezer milliárd forint) segélyt mozgósított, hogy segíthessen Szíriában élőkön, miként a Törökországban, Jordániában, Libanonban, valamint a közel-keleti térség más államaiban menedéket keresőkön. Az ENSZ adataiból kitűnik, hogy mintegy 13,5 millió ember, köztük 6 millió gyerek helyzetén kellene javítani. Ráadásul 5 millióan nehezen megközelíthető térségekben élnek, ami különösen megnehezíti a segély nyomon követését és az elszámoltatást.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) megerősítette, hogy átvilágítják az International Medical Corps (IMC) és a GOAL működését – korábban mindkettő Brüsszeltől kapott működési engedélyt – ám egyben hangsúlyozta: a vizsgálat megindításának ténye nem jelent előzetes ítéletet arról, hogy valaki szabálytalanságot követett volna el. Az uniós ellenőrök további részletet nem árultak el, a Reuters azonban azt írta, a birtokukba jutott dokumentumok a két szervezet törökországi projektjeiről esik szó. A GOAL nem reagált a Reuters megkeresésére, míg az IMC egyik szóvivője elmondta: csak az amerikai vizsgálatról van tudomásuk, amely miatt az Egyesült Államok fejlesztési ügynökségének (USAID) némely szíriai segélyprogramját időlegesen fel kellett függesztenie. Szóvivője szerint a szervezet felülvizsgálja saját eljárásrendjét, és ahol kell, ott változtat azon.

Az USAID júliusban jelentette, hogy a humanitárius készleteket árusító vállalatok összejátszottak az ügynökség helyi partnereinek dolgozóival, akik kenőpénzt vagy jutalékot fogadtak el tőlük. Szabálytalanságokat találtak az úgynevezett humanitárius működési engedélyek odaítélésénél is, ami “nyerészkedéssel kapcsolatos aggályokat vetett fel”. Az IMC és a GOAL mellett az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet is érintett volt az USAID vizsgálatában.

Egy uniós tisztségviselő most megerősítette, hogy az amerikai nyomozás ihlette az OLAF saját vizsgálatát. Ugyanakkor hozzáfűzte: a könyvelés, a számlák és egyéb dokumentumok vizsgálata eddig nem bizonyította azt, hogy uniós pénzeket csalásra használtak volna fel.

mti