Csapi razzia: a szolgálati kutya őrizte a kenőpénzt


Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai kirendeltsége hétfőn hivatalos közleményben erősítette meg, hogy vasárnap razziát tartottak a csapi határállomáson és vesztegetés alapos gyanúja miatt őrizetbe vettek egy határőrt.

A pénzügyőrök a zökkenőmentes átjutásért fix tarifát 400-500 eurót követeltek a Nyugat-európai országokban dolgozó ukrán vendégmunkások küldeményeit szállító kisbuszok sofőrjétől. A csapi Tisza ukrán-magyar nemzetközi közúti határállomáson naponta megközelítőleg 100 ilyen kisbusz lép be az országba – olvasható a titkosszolgálat sajtóközleményében.

Az SZBU kárpátaljai kirendeltségének kommandósai a regionális katonai ügyészség nyomozóival közösen 400 euró kenőpénz átvétele közben érték tetten a határátkelő csempészés elleni, illetve a vámszabályok betartásáért felelős osztályának vámtisztjét. A szolgálati helyiségek átvizsgálása közben további 7000 eurót találtak a nyomozók, a szolgálati kutya kennelében elrejtve.

A vesztegetéssel gyanúsított vámos ezt az összeget négy óra leforgása alatt gyűjtötte össze.

A biztonsági szolgálat tájékoztatása szerint az ügyben nyomozást kezdeményeztek az érintett vámost őrizetbe vették.
Korábban olyan sajtóhírek láttak napvilágot, hogy az egyik irodahelyiségben egy hétköznapi nejlon irattartóban találták meg a nyomozók az egyenruhások által beszedett kenőpénzt „fekete kasszát”, amit többnyire a műszak végén osztottak el egymás között.