Kamu cikkel próbálták választási csalásba keverni a KMKSZ-t


A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghamisítja a magyarországi kvótareferendum eredményét – állította vasárnap egyik blog bejegyzésében a Korrespondent. Az országos hírportálon megjelenteket a magyarellenességéről ismert Zakarpattya.net is átvette.

A cikk szerint magyar kormány az alacsony részvételi aránytól tartva arra kérte a külképviseleteket és határon túli partnereit, tegyenek meg mindent a népszavazás érvényességéért. A KMKSZ ennek megfelelően törvénytelen eszközökkel, a szavazást elcsalva próbált mozgósítani mintegy 90 ezer Kárpátalján élő potenciális magyar szavazót – olvasható a portálon.

A Korrespondent szerint a kárpátaljai párt aktivistái személyesen hordták szét a levélcsomagokat, s kötelezték voksolásra az érintetteket. Aki nem szívesen voksolt, azt megfenyegették, hogy akár az állampolgárságát is elvehetik. A Kiss Évának tulajdonított írásban még az is szerepel, hogy a KMKSZ választmányának tagjai szervezetten szállították a szavazókat Magyarország kárpátaljai külképviseleteire.

A „leleplezés” hitelességét erősen megkérdőjelezi, hogy a szerzőjeként feltüntetett Kiss Éva közösségi oldalán mindent cáfol, állítása szerint felhasználták a nevét és fényképét egy olyan cikkben, amihez semmi köze, ezért jogi útra tereli az ügyet.

A másik buktatója az ominózus írásnak, hogy az ott felsorolt nevek – akik állítólag személyesen vettek részt a választási csalásban – többségében KMKSZ alapszervezeti vezetők, illetve választmányi tagok, a névsort pedig minden valószínűség szerint a szövetség honlapjáról vettek át.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség egyelőre nem reagált az ügyre, amint új részletek derülnek ki, cikkünket frissítjük.

Nemes István

Frissítés: Időközben a Korrespondent-ről törölték a linket, de a tárolt változat elérhető ITT (közben az állítólagos szerző fényképe is megváltozott)