Számos áldozat egy vallási ünnepségen


Halálos áldozatai vannak egy etiópiai vallási ünnepségnek. A vasárnap tartott tömegrendezvényen az ellenzék szerint legalább ötvenen vesztették életüket menekülés közben, miután összecsaptak a rendőrökkel, a kormány viszont csupán néhány halottat említ közleményében.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy az etióp ellenzék és a kormány gyakran tesz közzé ellentmondó adatokat tüntetések áldozatairól. A demonstrációk két éve kezdődtek, de nem túl gyakoriak, elsősorban a fővárostól, Addis Abebától délkeletre szerveződnek.

A most vasárnapi vallási ünnep is azon a vidéken, Bishoftu városában változott át tüntetéssé. A kormányt bírálók szabadságot és igazságot követelő jelmondatokat kiáltoztak, és nem hagyták szóhoz jutni az ünnepség kormánybarát szónokait. A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel avatkozott közbe, mire a tömeg menekülésre fogta, és eközben történtek a halálesetek és a sérülések. Jó páran egy mély árokba zuhantak, és közülük szemtanúk szerint legalább tucatnyian meghaltak.

(atv.hu)