Amerikai dróncsapás ölte meg az al-Kaida egyik prominens tagjátAbu al-Faradzs al-Maszri egyiptomi származású hitszónok, a dzsihadista Fatah as-Sam Front prominens tagja életét meghalt az amerikai vezetésű terrorellenes szövetség dróncsapásában az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – közölte hétfőn a korábban an-Núszra Frontként ismert, és az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges szervezet.

A közösségi médiában megjelent üzenet szerint a 60 éves Sejk Abu al-Faradzs al-Maszri, akinek valódi neve Sejk Ahmed Szalama Mabrúk, a szélsőséges csoport szúra tanácsának tagja volt.

Dzsihadista források korábbi közlései szerint Maszri akkor vesztette életét, amikor egy ismeretlen felségjelű drón megsemmisítette a gépkocsit, amelyben utazott.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának egyik tisztségviselője megerősítette a Reuters brit hírügynökségnek, hogy dróncsapást hajtottak végre az al-Kaida egyik ismert tagja ellen. Hozzátette: Washington még vizsgálja a bevetés eredményét.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigránsszervezet úgy tudja:

a dróntámadás a szír-török határ nyugati szakaszán lévő Dzsiszr as-Sugúr városában történt.

Maszri egyike volt annak a 14 embernek, akik már a 2001-ben hirdetett “terrorizmus elleni háború” előtt is az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) rendkívüli kiadatási listáján szerepeltek, vagyis mindennemű jogi alap és eljárás nélkül foghatták el őket.

mti


Lájkolta már a KárpátHír Facebook oldalát?