Amerikai dróncsapás ölte meg az al-Kaida egyik prominens tagját


Abu al-Faradzs al-Maszri egyiptomi származású hitszónok, a dzsihadista Fatah as-Sam Front prominens tagja életét meghalt az amerikai vezetésű terrorellenes szövetség dróncsapásában az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban – közölte hétfőn a korábban an-Núszra Frontként ismert, és az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges szervezet.

A közösségi médiában megjelent üzenet szerint a 60 éves Sejk Abu al-Faradzs al-Maszri, akinek valódi neve Sejk Ahmed Szalama Mabrúk, a szélsőséges csoport szúra tanácsának tagja volt.

Dzsihadista források korábbi közlései szerint Maszri akkor vesztette életét, amikor egy ismeretlen felségjelű drón megsemmisítette a gépkocsit, amelyben utazott.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának egyik tisztségviselője megerősítette a Reuters brit hírügynökségnek, hogy dróncsapást hajtottak végre az al-Kaida egyik ismert tagja ellen. Hozzátette: Washington még vizsgálja a bevetés eredményét.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigránsszervezet úgy tudja:

a dróntámadás a szír-török határ nyugati szakaszán lévő Dzsiszr as-Sugúr városában történt.

Maszri egyike volt annak a 14 embernek, akik már a 2001-ben hirdetett “terrorizmus elleni háború” előtt is az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) rendkívüli kiadatási listáján szerepeltek, vagyis mindennemű jogi alap és eljárás nélkül foghatták el őket.

mti