Jubilált a BMG


Egy negyed század telt el attól a naptól, amikor újraindult a 120 évvel ezelőtt kapuit megnyitó Beregszászi Állami Királyi Főgimnázium értékrendjét átmentő Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium. Fennállásának 25. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepségre került sor. A tanintézmény sok mindent elért a 25 év alatt. A Kárpátaljai Megyei Pedagógus-Továbbképző Intézet által a 2015/2016-os tanév alapján összeállított országos tantárgyi vetélkedők megyei iskolák TOP 10-es névsorában az 5. helyen szerepel.

Szabó Árpád igazgató kifejtette, gimnáziumuk a 25 év alatt óhatatlanul beírta magát a kárpátaljai magyar közoktatás történelmébe. Amikor 1999-ben megtörtént az első kibocsátás és eredményeik mérhetővé váltak, kiderült, a tanintézmény a legjobb magyar középiskola Kárpátalján.

– Hogy mindmáig sikerült fennmaradnunk, ezt elsősorban tanáraink odaadó munkájának, gyerekeink szüleinek, elkötelezettségüknek és nagyon sok ember jóindulatának köszönhetjük, segítőkészségük árán sikerült a szinte lakhatatlan gimnáziumi épületet lakhatóvá tenni, évről évre fejleszteni – húzta alá az igazgató.
Babják Zoltán elmondta, a gimnázium fennállása óta minden próbát kiállt, minden olyan nehézséget leküzdött, amit az ukrajnai oktatási rendszer buktatói okoztak. Mindezt úgy tette, hogy szem előtt tartotta az anyaország oktatási rendszerének magas követelményeit.

– Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a gimnázium eddig kibocsátott diákjainak nagy része Magyarország felsőfokú tanintézményeiben folytatta és folytatja tanulmányait. Abban reménykedem, hogy ezek a diákok hazatérnek szülőföldjükre, és itt kamatoztatják tovább a tudásukat – fogalmazott Beregszász polgármestere.
Volodimir Kenéz, a Beregszászi Ukrán Gimnázium igazgatója a maga és a tanári kar nevében köszöntötte az ünnepelteket. Udvari István, a BMG egykori igazgatója meghatottan szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondta, 25 évvel ezelőtt az iskola 51 tanulóval kezdte meg működését, évenként egy-egy osztállyal bővültek, számos, ideiglenes helyszínen tanultak, míg végül a jelenlegi épület mellett döntöttek. Udvari István nyolc évig igazgatta a tanintézményt.

Buhajla József, az Ungvári Főkonzulátus főkonzulja a magyar kormány nevében köszönte meg azt a kitartást, és azt a munkát, amit a 25 év alatt végeztek.

Magyarország továbbra is önök mögött áll, támogatjuk önöket, az együttműködést folytatni kívánjuk

– emelte ki a diplomata, majd további sikereket kívánt a diákoknak és a pedagógusoknak.

Sterr Attila, a Kárpátaljai Megyei Oktatási és Tudományos Főosztály helyettes vezetője Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnökének dicsérő oklevelét adta át a gimnázium tantestületének, majd felolvasta Hanna Szopkova, a megyei oktatási főosztály vezetőjének köszöntő levelét.
– A gimnázium az elmúlt évek alatt nemcsak a város, nemcsak a járás, nemcsak Kárpátalja, hanem a nemzet iskolája lett. Én ehhez szeretnék gratulálni, és sok sikert ahhoz, hogy továbbra is legyen a nemzet iskolája, a kárpátaljai magyarok iskolája – fogalmazott Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, majd áldását kérte a tanintézményre, annak diákjaira és tanáraira.

Petruska István kiemelte, göröngyös negyed évszázadon van túl a gimnázium, de biztosak lehetünk abban, hogy magyar gimnázium volt, van és lesz is. A Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke kifejtette: reméli, heteken belül hozzákezdhetnek a gimnázium műfüves pályájának kivitelezéséhez, ehhez a járási tanáccsal együttműködve 250 ezer hrivnyával járulnak hozzá.

Sin József hangoztatta: tudjuk, milyen nehéz napjainkban a megélhetés, ám 1991-ben, amikor az iskola megnyitotta kapuit, még nehezebb volt. A járási tanács elnöke egy-egy ajándékcsomaggal köszöntötte az iskola két tanárát, Balázsi Borbálát és Jakab Eleonórát.

Simon Gyöngyi kihangsúlyozta, a BMG-ben olyan gyerekek tanulnak, akik komolyan gondolják a tanulást, céljaik, terveik vannak, épp ezért talán az átlagosnál is nagyobb felelősség hárul a tanintézményre. Szellemi műhelymunka folyik itt, a pedagógusok nemcsak tanítanak, hanem nevelnek is. A járási oktatásügy vezetője két korszerű monitorral lepte meg a tanintézményt.

Az a szellemiség, amit a Bethlen Gimnázium a kezdetektől önmagának útmutatóként felvállalt, a mai napig ezt az utat járja, s remélhetőleg a jövőben is ezt az utat választja

– kezdte ünnepi beszédét dr. Zubánics László. Az UMDSZ elnöke örömmel konstatálta, hogy a gimnázium diákjai kivétel nélkül tovább tanulnak.

Az ünnepségre meghívták a gimnázium azon egykori diákjait, akik sokra vitték az életben. Közöttük voltak, akik csak látogatóba jöttek. Visszaemlékeztek a diákévekre, elmondták, jelenleg milyen szakmában tevékenykednek.
A rendezvényen fellépett a Borzsa-Vári zenekar. Az ünnepség a gimnázium diákjainak műsorával zárult.

Forrás:KISZÓ