Kék-sárgára festették a Fekete-Tisza forrását


Ismeretlenek ukrán nemzeti színekre festették le a Fekete-Tisza forrását Kárpátalján, az erről készült felvételt az egyik turista tette közzé a közösségi oldalon.

„Nesze! Hirtelen indulatból tudnék mondani egyet-kettőt, de visszafogom magam. Nem építettek, csak pingáltak…”

– írta bejegyzésében a kép készítője. A felvételt a kommentelők egytől egyig elítélték, vandalizmusnak minősítették a forrás kék-sárgára festését. Egyikük arra is felhívta a figyelmet, hogy az összes magyar koszorút és szalagot is eltüntették a forrásról.

„Oldószer, meg magyar színű festékek nem akadnak meg Kőrösmezőn? Válaszként Sevcsenkót kéne lefesteni mindenütt piros-fehér-zöldre! Elsőként az újonnan Beregszászt elcsúfító szobrát!”

– írta az egyik hozzászóló.

„Szerencsétleneknek csak ennyi maradt kék-sárgára csúfítani mindent máshoz nincs tehetségük építeni nem tudunk, marad a rombolás ez az ukrán mentalitás”

– vélekedett egy másik kommentelő.

„Sebaj! Két hét múlva visszük a pirosfehérzöld festéket!”

– így reagált egy harmadik hozzászóló.

A Tisza forrásának a Fekete-Tisza forrását tekintik, s innen mérik folyónk hosszát is. A Fekete-Tisza a Máramarosi Havasokban, a Fagyalos hegységben ered 1265 m-es tengerszint feletti magasságban. A forrást 1889-ben, amikor még Magyarországhoz tartozott, egy csővel kissé arrébb terelték, s egy kőfalat építettek, közepén egy kialakított csurgóval. Trianon után egy boltíves mélyedéssel ellátott kőoszlopot építettek alá, s a magyar nyelvű táblát cseh-ruszin kétnyelvű táblára cserélték. 1939-ben, a visszatéréskor, az emlékkő tetejére turulmadár került, melyet a szovjet fennhatóság alatt leszedtek. 2006-ban a szegedi Geo-environ egyesület új, magyar-ukrán nyelvű táblát helyezett az emlékműre.