Közúti igazoltatás: az autó átkutatásának jogszerű menete


A Zvista oldal összegyűjtött egy pár tanácsot arra az esetre, ha a rendőrök megállítanak és a motorház, az ajtók, vagy a csomagtartó felnyitására szólítanak fel.

Először is kérjük a rendőr igazolványának felmutatását, amiről az adatokat írjuk fel. Amennyiben a rendőrtiszt kéri az ajtó, motorháztető vagy csomagtartó kinyitását, illedelmesen kérjük meg, hogy kezdje kitölteni az autó átvizsgálásának protokollját és szerezzünk két tanút. A protokollban kénytelenek lesznek megindokolni az intézkedés okát, az autót és saját adataikat és kénytelenek megadni. Ekkor az sem számít, hogy valamilyen elhagyatott helyen állított meg a rendőr, vagy pedig egy rendőrségi poszton, a két tanú nélkül indokolatlanul nem nézhetik át az autót.

A rendőr arra sem kérheti a sofőrt, hogy ürítse ki zsebeit, vagy pedig a pénztárca tartalmát, mivel ez már személyi átvizsgálásnak minősül és ez már egy teljesen más cikkelyre vonatkozik.

A gépkocsi átvizsgálása protokoll és szemtanú nélkül Ukrajna közigazgatási szabálysértések kódexének 19.1 pontja alapján önjogúságnak minősül. Amennyiben a rendőr saját maga nyitja ki az ajtót, motorháztetőt, vagy a kesztyűtartóban turkál, azonnal hívják a rendőrség 102 telefonszámot és jelentsék az esetet, mint törvénytelen átvizsgálást.

A szemtanuk megtalálásának és felkérésének a feladata is a rendőrök dolga, és ha öt percen belül mégsem találnak senkit, akkor megint csak telefonáljunk a 102 telefonszámra és jelentsük, hogy törvényellenesen korlátozzák a gépkocsi vezetési jogunkat.

Amennyiben valaki mégiscsak kinyitja a csomagtartót a szóbeli kérésre, emlékezzünk arra, hogy a rendőr „váratlanul” akár egy fehér poros csomagot, vagy pedig egy töltényt is találhat. A rendőrök még ahhoz a ravasz megoldáshoz is folyamodhatnak a csomagtartó kinyitása miatt, hogy a háromszög tábla, vagy az orvosi csomag, vagy a tűzoltó készülék bemutatását követeli, azonban nem létezik olyan szabály, amely miatt engedelmeskedni kellene a rendőr kérésének, hogy azokat felmutassuk.