Lengyelországban 6 millióan tüntethetnek hétfőn az abortusztilalom ellen


Lengyelországban országszerte sztrájkokat és gyászruhás tüntetéseket tartanak hétfőn a teljes abortusztilalom ellenzői; számos lengyel ellenben fehér szalagot tűzött ki ruhájára, és fehér ruhába öltözött hívők közös déli imádságokon vettek részt. Hatmillió ember megmozdulására számítanak.

A “fekete hétfő” elnevezésű, interneten meghirdetett polgári tiltakozásokhoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. A tiltakozás arra az életvédő (pro life) szervezetek által benyújtott törvényjavaslatra reagál, mely a kompromisszumnak tartott jelenlegi lengyel abortusztörvény szigorítását célozza.

A tervezetet szeptember végén részletes vitára bocsátotta a lengyel szejm. A teljes abortusztilalmat ellenzők egyúttal a jelenlegi törvény liberalizálását is követelik. A nap folyamán happeningeket, tüntetéseket szerveznek a lengyel városok utcáin. Varsóban egy népesebb csoport többek között a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt székhelye előtt gyűlt össze. A fütyülő, kiáltozó tüntetők “Az én testem, az én ügyem,” “A törvényes abortusz hiánya gyilkol” és “A testem nem inkubátor” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben.

Közösségi portálokon is sokan támogatták a tiltakozást, több munkaadó olyan bejegyzést tett fel, melyben jóváhagyta a nála munkaviszonyban álló nők hétfői távolmaradását, a tüntetéseken való részvételüket.

A tilalom mellett kiállók is megmozdulnak

A “fekete hétfő” akcióira a magzatvédők saját kezdeményezéseikkel reagálnak. “Nem veszek részt a női sztrájkban” – írták sokan a közösségi portálokon. A TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízió pedig “fehér napot” hirdetett, a műsorvezetők fehér szalagot tűztek ki ruhájukra. “Fehér tiltakozásnak” nevezett imaakciót szerveznek országszerte karmelita nővérek is. Fehér ruha viseletére és a fogantatástól a természetes halálig tartó élet védelme mellett állókért való imára kérte a hívőket a lengyel püspöki kar is, melynek kezdeményezésére hétfő délben erre a szándékra felajánlott miséket mutattak be a lengyelországi templomokban.

Nincs konszenzus

Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az abortusztilalom mellett kiállóknak a parlamentben jelenleg tárgyalt tervezete megszüntetné ezt a három kivételt, és lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését. Ez utóbbit a lengyel püspöki kar is kifogásolta.

A tervezetről egyébként nincs egyetértés az egyes parlamenti tömörüléseken belül sem. Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke (PiS) vasárnap kilátásba helyezte: pártja a magzat védelméről szóló törvény módosítását célzó saját javaslatot nyújt be. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az abortusztörvényben lévő jelenlegi három kivétel közül a PiS javaslata érvényben hagyja az első kettőt. A magzat károsodása esetében viszont a javaslat kiiktatná azokat a helyzeteket, amikor ez a kivétel alkalmat adott fogyatékos, de életképes magzatok elpusztítására.

mti