Megkezdődött az őszi katonai sorozás Ukrajnában

sorozasdiakok

Megkezdődött az őszi katonai sorozás kedden Ukrajnában, csaknem nyolcezer újoncot készülnek behívni a hadseregbe – jelentette be Viktor Muzsenko ukrán vezérkari főnök a Facebook közösségi portálon.

A katonai vezető szavai szerint az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vegyes összetételű – azaz szerződésesekből, hivatásosokból és sorkatonákból álló – haderő a leghatékonyabb az ország védelme szempontjából a jelenlegi helyzetben. Hozzátette, hogy tudomása szerint egyes NATO-tagállamok is visszatérnek erre a rendszerre az “Oroszország részéről megmutatkozó valódi katonai fenyegetés és agresszió miatt”.

Muzsenko kiemelte, hogy

sorkatonák nem fognak a keleti országrészben, a felkelők elleni hadműveletekben részt venni.

A sorkatonák szolgálatuk letöltése után tartalékosok lesznek, de Muzsenko reményét fejezte ki, hogy egy részük szerződéses katonává válik majd.A múlt hónapban az ukrán kormány határozatot hozott, amely szerint októberben és novemberben összesen 13,9 ezer fiatal férfit soroznak be. Közülük 7908-at a hadsereghez, ötezret a nemzeti gárdához, ezret pedig a közlekedésrendészethez.

2014-ben a Krím Oroszország általi önkényes elcsatolása és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kirobbanása miatt Kijev arra kényszerült, hogy visszaállítsa a sorkatonai szolgálatot, amelyet egy évvel korábban eltöröltek. Évente kétszer – ősszel és tavasszal – indul sorozás Ukrajnában, a 20-27 év közötti férfiakat másfél évre hívják be a fegyveres erőkhöz. A mostanit megelőző legutóbbi – tavaszi – sorozás idén május elején kezdődött és június végéig tartott.

Petro Porosenko ukrán elnök egy hete írt alá rendeletet minden mozgósított tartalékos katona leszereléséről. Ígéretet tett arra, hogy a kelet-ukrajnai fronton ezentúl csak szerződéses katonák lesznek, és október végéig az utolsó hullámban mozgósított tartalékos is hazatérhet családjához.

mti