Többtucatnyi dzsihadistát öltek meg Szirtben a líbiai egységkormány erői


A líbiai nemzeti egységkormány erői bejelentették hétfőn, hogy előző nap 80 dzsihadistával végeztek az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet helyi fellegvárának számító Szirt visszafoglalására indított offenzíva keretében.

A tájékoztatás szerint számos járművet, fegyvert és lőszert sikerült lefoglalni az Iszlám Államtól az észak-líbiai városban vasárnap óta dúló harcok során, amelyekben az egységkormány nyolc katonája is meghalt, további 57 pedig megsebesült. A megölt dzsihadisták számát független forrás nem erősítette meg.

A Földközi-tenger partján található Szirt visszafoglalására május 12-én indított hadműveletet a nemzeti egységkormány, és a város nagyobb részét már sikerült visszafoglalni. A harcok eddig több mint 450 katona életébe kerültek, azt viszont nem tudni, hogy az IÁ oldalán hányan haltak meg.
A fővárostól, Tripolitól mintegy 450 kilométerre keletre fekvő város elvesztése súlyos csapást jelentene a dzsihadisták számára, mivel Szirt biztosítja az összeköttetést a kőolajban gazdag észak-afrikai ország nyugati és keleti része között.

Vasárnap megöltek Szirtben egy holland riportert, Jeroen Oerlemanst, aki a városban zajló harci eseményekről tudósított.

mti