Az RMDSZ alapítványa egy év alatt harmincezer embernek segített megszerezni a magyar állampolgárságotA Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által létrehozott Eurotrans Alapítvány egy év alatt közel harmincezer erdélyi magyar embernek segített a magyar állampolgárság megszerzésében – közölte az MTI-vel az alapítvány.

Budapest, 2011. januA!r 3., 
AtadtA!k az elsA‘ egyszerA±sA­tett honosA­tA!si kA©relmet a fA‘vA!rosban hA©tfA‘n, a kolozsvA!ri Hantz PA©ter beadvA!nyA!t RA©tvA!ri Bence, a kA¶zigazgatA!si tA!rca parlamenti A!llamtitkA!ra vette A!t.
( kettA‘s A!llampolgA!rsA!g , magyar igazolvA!ny )

A közlemény szerint az alapítvány Románia 17 megyéjében segíti az ügyintézésben azokat, akik magyar állampolgárságot szeretnének igényelni. Munkatársai hetente látogatnak el vidéki településekre és nyújtanak segítséget a szükséges dokumentumcsomag összeállításában. Szolgáltatásait – a román nyelvű okmányok magyar fordítását is beleértve – teljesen ingyenesen végzi.

Az Eurotrans Alapítvány tavaly februárban írt alá megállapodást a Miniszterelnökség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviselőivel Budapesten. Az alapítvány szeptember elsején hetven alkalmazottal kezdte el a honosítással kapcsolatos tevékenységét. Nagy Zoltán Levente, az alapítvány elnöke az induláskor azt ígérte, hogy “házhoz mennek” az igénylőkhöz.

Az erdélyi magyarok kedvezményes honosításában korábban a magyar kormány partnere kizárólag az RMDSZ ellenzékének számító Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) volt, amely a demokráciaközpontoknak elnevezett irodahálózatán keresztül nyújtott segítséget a magyar állampolgárságot igénylő erdélyi magyaroknak a szükséges dokumentáció összeállításában.

mti