Brüsszel befagyaszthatja az összes uniós támogatást Magyarország felé


A Portfolio brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy az Európai Bizottság az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggesztheti Magyarország felé, ha az országról készült jelentés súlyos információkat tartalmaz a támogatási rendszerünkről.

A portál úgy tudja, még most is folynak az egyeztetések a magyar kormány és a Bizottság között. Amennyiben sikerül elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet, két lehetőség előtt áll az ország, de egyik esetben sem jutnánk gyorsan pénzhez Brüsszelből.

Az Európai Bizottság szakértői most állítanak össze egy jelentést Magyarország 2014-2020-as uniós támogatási rendszerének irányítási és kontroll mechanizmusairól. Amennyiben a készülő anyagban a rendszerünket hármas fokozatba sorolják (azaz súlyos problémákat állapítanak meg), akkor automatikusan felfüggesztik az összes strukturális és kohéziós támogatás kifizetését
– írja a Portfolio.

A brüsszeli aggodalmak nagy része abból ered, hogy teljesül-e az, hogy az Irányító Hatóságoknak befolyástól mentesen, függetlenül kell dönteniük az uniós pályázatokról. A Bizottság szerint több olyan pont is van a magyar szabályozásban, amelyben felmerül ezen elv megsértésének veszélyes.

A többfokozatú skála első két fokozata pozitív lenne az ország számára, a súlyos irányítási és kontrollrendszeri problémákat jelentő hármas fokozat viszont két új forgatókönyvet hívna életre:
– A Bizottság egy figyelmeztetést fogalmaz meg, mely szerint nem fogják addig kifizetni a kiküldött számlákat, amíg nincsenek elrendezve a viták.

– A jelentés előtt benyújtött kifizetési kérelmek kifizetési határidejét megszakítja a Bizottság. Ezt legfeljebb 6 hónapra teheti meg. Ez idő alatt meg kell egyeznie a feleknek, különben hosszabb terminusra tolódik ki a felfüggesztés.