Brüsszel befagyaszthatja az összes uniós támogatást Magyarország feléA Portfolio brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy az Európai Bizottság az összes uniós támogatás kifizetését automatikusan felfüggesztheti Magyarország felé, ha az országról készült jelentés súlyos információkat tartalmaz a támogatási rendszerünkről.


A portál úgy tudja, még most is folynak az egyeztetések a magyar kormány és a Bizottság között. Amennyiben sikerül elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet, két lehetőség előtt áll az ország, de egyik esetben sem jutnánk gyorsan pénzhez Brüsszelből.

Az Európai Bizottság szakértői most állítanak össze egy jelentést Magyarország 2014-2020-as uniós támogatási rendszerének irányítási és kontroll mechanizmusairól. Amennyiben a készülő anyagban a rendszerünket hármas fokozatba sorolják (azaz súlyos problémákat állapítanak meg), akkor automatikusan felfüggesztik az összes strukturális és kohéziós támogatás kifizetését
– írja a Portfolio.

A brüsszeli aggodalmak nagy része abból ered, hogy teljesül-e az, hogy az Irányító Hatóságoknak befolyástól mentesen, függetlenül kell dönteniük az uniós pályázatokról. A Bizottság szerint több olyan pont is van a magyar szabályozásban, amelyben felmerül ezen elv megsértésének veszélyes.

A többfokozatú skála első két fokozata pozitív lenne az ország számára, a súlyos irányítási és kontrollrendszeri problémákat jelentő hármas fokozat viszont két új forgatókönyvet hívna életre:
– A Bizottság egy figyelmeztetést fogalmaz meg, mely szerint nem fogják addig kifizetni a kiküldött számlákat, amíg nincsenek elrendezve a viták.

– A jelentés előtt benyújtött kifizetési kérelmek kifizetési határidejét megszakítja a Bizottság. Ezt legfeljebb 6 hónapra teheti meg. Ez idő alatt meg kell egyeznie a feleknek, különben hosszabb terminusra tolódik ki a felfüggesztés.