Hamarosan döntés születik az Egán Ede pályázatok ügyében


Jelenleg a pályázatok kiértékelése folyik, magyarországi és kárpátaljai értékelőbiztosok által – mondta el Brenzovics László a Kárpátalja hetilapnak.

A tervek szerint a következő héten az Egán Ede Alapítvány kuratóriuma továbbíthatja a támogatásra ajánlottak első körét a magyarországi döntéshozók felé, akik döntenek a támogatások odaítéléséről. A KMKSZ elnöke szerint az elvárásoknak megfelelően érkeztek be a pályázatok, mind azok mennyiségét, mind a minőségüket illetően. Bízunk abban, hogy a jövőben még jobb eredményeket fogunk elérni, és még jobb pályázatok fognak beérkezni.

Brenzovics elmondta, a rendelkezésre álló pályázati keretösszeg jövőre jóval nagyobb lesz.

Lesz lehetőségünk a nagyobb beruházások támogatására is.

Már elkezdtük a következő évi pályázati rendszer előkészítését, kikérve a pályázatban részt vevők véleményét is, hogy szerintük mivel kellene kiegészíteni, mit kellene változtatni ezekben a programokban. Október 20-ig várjuk azokat a nagyobb szabású ötleteket, amelyeket a következő évben kiírásra kerülő pályázatba be tudunk majd építeni – mondta az ukrán parlamenti képviselő.

Néhány adat:

Összesen 1190 érvényes pályázat érkezett be az alapítvány regionális irodáiba, ezek közül 1075 egyéni vállalkozó, 115 pedig gazdasági mikro- és kisvállalkozásként pályázott.
A legtöbb pályázat a Beregszászi járásból érkezett, innen egyéni vállalkozóként 469 pályázatot küldtek be, ezek közül 130-at a mezőgazdaságban, 223-at a vállalkozásfejlesztésben és 116-ot a turisztikai fejlesztés kategóriában.
A Nagyszőlősi járásból az egyéni vállalkozók 257 pályázatot küldtek be. Itt a mezőgazdaság kategóriában érkezett be több, 157. A vállalkozásfejlesztés, valamint a turisztikai kategóriában 77, illetve 23 pályázatot küldtek be.
Az Ungvári járásban 167 pályázatot nyújtottak be: 90 a mezőgazdaság, 73 a vállalkozásfejlesztés és mindössze 4 a turisztikai kategóriában.
A Munkácsi járásból 107-en pályáztak, közülük a vállalkozásfejlesztési kiírásban 57-en, mezőgazdaságiban 48-an, a turisztikaiban pedig ketten.
A Huszti járásból 46-an, közülük vállalkozásfejlesztés kategóriában 34, mezőgazdaság területéről heten, a turisztika területéről pedig öten.
A Técsői járásból 23-an, közülük 17-en vállalkozásfejlesztés kategóriában, 4 a mezőgazdaság és 3 a turizmus kategóriában.
A Rahói járásból 5 érvényes pályázatot küldtek be, 4 a vállalkozásfejlesztés, egy pedig turisztika kategóriában.
A vállalkozások közül szintén a Beregszászi járásban adták be a legtöbb pályázatot, 59-et (mezőgazdaság 31, vállalkozásfejlesztés 20 és turisztikai fejlesztés 8). Az Ungvári járásban 28 pályázat érkezett be: 15 a mezőgazdasági és 13 a vállalkozási kategóriában. A Nagyszőlősi járásban 14 mezőgazdasági témájú és 4 vállalkozásfejlesztési pályázat érkezett be. A Munkácsi járásban 4 pályázat született a mezőgazdasági, és 3-3 a vállalkozásfejlesztési és turisztikai kategóriában. A Felső-Tisza-vidékről a vállalkozásoktól nem érkezett be egy pályázat sem.