Ruszin vezető: autonómiát Kárpátaljának!


Az ukrajnai ruszin szervezeteket tömörítő népi tanács azt szeretné, ha végre érvényt szereznének az 1991-es referendum eredményének, és Kárpátalja területi autonómiát kapna Ukrajna kötelékében.

Erről Jevhen Zsupan, az említett népi tanács elnöke beszélt a szervezet fórumán. A Korrespondent híre szerint a ruszin politikus azt mondta, hogy a Petro Porosenko elnök által a krími tatároknak nyújtott önrendelkezési jog mindaddig diszkriminatív jellegű marad, amíg ugyanezzel a lehetőséggel nem élhetnének például a kárpátaljai ruszinok is.

Zsupan emlékeztetett, 1991-ben a kárpátaljai lakosok 78,5 százaléka szavazott a régió önállóságára, amit az ukrán vezetésnek automatikusan törvényi szintre kellett volna emelnie, csakhogy ezzel a mai napig adós maradt.

„De jure Kárpátalja megszavazta a saját autonómiáját, csakhogy de facto Kijev azt nem ismerte el, azaz saját területén sértette meg saját törvényeit” – fogalmazott a ruszin vezető.

Emlékeztette a központi ukrán hatalmat, hogy a világ 23 országában ismerik el a ruszinokat önálló népként vagy nemzetiségként, csak éppen saját kis hazájukban, Ukrajnában nem. Magyarországon, Szlovákiában, Szerbiában és Horvátországban ruszin tanszékek működnek az egyetemeken, míg itt nem beszélhetünk saját nyelvünkön, se oktatásunk, se semmink, fakadt ki Zsupan.

A Korrespondent híranyaga megemlíti, hogy a szóban forgó ruszin népi tanács 35 szervezetet tömörít. A cikk pedig azzal fejeződik, hogy a kárpátaljai magyaroknak is vannak nem titkolt autonómia törekvéseik.