Tiltakozik a KMKSZ az ukrán lejárató cikk miatt


Mint arról a KárpátHír is beszámolt, az ukrán Korrespondent oldal blog bejegyzésében azt állította, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghamisítja a magyarországi kvótareferendum eredményét. Az országos hírportálon megjelenteket a magyarellenességéről ismert Zakarpattya.net is átvette. Most a KMKSZ Elnöksége nyilatkozatot adott ki az ügyben, melyet változtatás nélkül közlünk: 

A KMKSZ elnöksége megdöbbenéssel értesült a Koresspondent.net blogoldalán, majd a zakarpattya.net oldalán is megjelent ukrán nyelvű sajtóhírről, melyben arról tájékoztatták az olvasókat, hogy Szövetségünk válaszmányi tagjai törvénytelen eszközökkel próbálták meg a 2016. október 2-án tartott magyarországi népszavazás eredményeit meghamisítani. A cikkben a KMKSZ választmányi tagjainak névsorát is közölték, a választási manipulációban részt vevő személyekként bemutatva őket. A nevezett írást a megjelenést követő napon eltávolították a Koresspondent.net oldaláról, illetve a szerző adatai is változtak.
Sajnálatos módon nem első eset, hogy ukrán hírportálokra hamis és megtévesztő információk kerülnek fel, azzal a céllal, hogy a KMKSZ-t és annak tisztségviselőit, tagságát lejárassák. Szövetségünk mélységesen elítéli az ilyen jellegű megnyilvánulásokat és a helyi magyarság ellen irányuló provokatív cselekedetként értékeli, továbbá határozottan kiáll az ukrán törvények és az Alkotmány által garantált alapvető szabadságjogok és a személyes adatok védelmének betartása mellett.
Szövetségünk levélben fordult a nevezett hírportálokhoz, melyben magyarázatot és helyreigazítást kér a közölt írásról, illetve jogi útra tereli az ügyet.
A KMKSZ Elnöksége
2016. október 3.

A közlemény a Kárpátalja hetilap aktuális számában jelent meg.