Az izraeli hadsereg gázai övezeti célpontokat támadott válaszul a szderóti rakétatámadásraAz izraeli hadsereg harckocsikkal lőtte a Gázai övezetet Bét Hanún irányában, miután onnan korábban rakétát lőttek ki a határ mellett fekvő Szderót városára – jelentette a katonai rádió szerdán.

An Israeli army tank takes position on a hill at the border between Israel and the northern Gaza Strip on January 8, 2009. The Red Cross today accused Israel of failing to help wounded people in an area of Gaza where its rescuers found four small children huddling next to their dead mothers, too weak to stand up. AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH

Az izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamásznak az övezet északi részén lévő egységeit vették célba, Gázából pedig azt közölték, hogy az izraeli harckocsik a Hamász katonai szárnyának állásaira nyitottak tüzet, és nem számoltak be sérülésekről.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint egy magát szalafistának mondó, fegyveres csoport jelentkezett a Szderót elleni rakétatámadás elkövetőjeként. Kijelentették, hogy azért lőttek izraeli területre, mert a Hamász letartóztatta több tagjukat.

Az efféle támadásokat általában a gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamásszal is vitában álló kisebb gázai fegyveres csoportok követik el. Izrael azonban minden, Gázából kiinduló támadásért a Hamászt teszi felelőssé, mert Jeruzsálem szerint ők az illetékesek minden általuk ellenőrzött területen történt katonai akcióért.

Izrael déli részét 2011 óta “Vaskupola” nevű rakétavédelmi rendszer hivatott megóvni a rakétatámadásoktól, azonban az egészen rövid távra, 2-3 kilométerre eljutó rakéták ellen ez a rendszer is gyakran hatástalan, noha a támadórakéták több mint kilencven százalékát megsemmisíti. Szderót mindössze egy km távolságra található a gázai határtól.

(mti)