Műkincsháború Moszkva és Kijev között


Szkíta aranykincsek okozzák a legújabb feszültséget Oroszország és Ukrajna között. Mindkét ország magáénak vallja az aranyakat, a gond csak az, hogy azok éppen Hollandiában vannak.

Az amszterdami Allard Pierson Múzeumban őrzik azt a felbecsülhetetlen szkíta gyűjteményt, amiért jelenleg két ország, Ukrajna és Oroszország is pereskedik. A bejárat felett kiragasztott hatalmas plakát pedig arról árulkodik, hogy a konfliktus koránt sem új keletű, hiszen a kiállítás már 2014 augusztusában véget ért.

A mintegy 600 szkíta és szarmata műkincset több Krím-félszigeti múzeum adta kölcsön, először egy bonni, majd egy amszterdami kiállításra. A 13 millió euróra biztosított gyűjteménynek még 2014 végén vissza kellett volna kerülnie Ukrajnába, Oroszország azonban március 18-án annektálta a Krím-félszigetet.

„Ez a műtárgy egy amszterdami vendégkiállításon van”

– lépten-nyomon ez olvasható immáron második éve a szimferopoli Tavrida múzeumban. Az intézmény dolgozói attól tartanak, hogy már soha sem vehetik le ezeket a táblákat.

A holland illetékesek így két tűz közé kerültek. A kérdés: kit illet meg a hatalmas kincs? Az adományozó államot, azaz Ukrajnát, vagy az eredeti kiállítóhelyet, vagyis az orosz kézre került múzeumokat.

Mentek az ukránok, majd az oroszok

Tartva Moszkva érdekérvényesítő képességétől, már a tárlat utolsó napján ukrán küldöttség érkezett Hollandiába, hogy a kölcsönzött tárgyakat visszavigye Kijevbe, de csak azt a 19 darabot kapták meg, amelyek eredetileg is a fővárosból származtak.

Nem sokkal később pedig az oroszok is szakértőket és ügyvédeket küldtek Hollandiába, hogy megszerezzék a szkíta gyűjteményt.

Volt olyan kollégánk, aki sírt, amikor megtudta, hogy nem kapjuk vissza a műkincseket

– számolt be a múzeum kurátora, aki szerint egyszerűen nincs miről vitatkozni, hiszen a leletek többsége a Krímen került elő, így azok a helyiek tulajdonát képezik. A jogi huzavona hamarosan véget érhet, az amszterdami bíróság ugyanis szerdán kezdte el tárgyalni az ügyet.

M1