Putyin “hazatérőként” mutatta be a külföldi hírszerzésénél a szolgálat új főnökét


“Hazatérőként” mutatta be régi-új kollégáinak Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálatnál (SZVR) az új igazgatót, Szergej Nariskint, az orosz parlament alsóházának eddigi elnökét.

“Tisztelt kollégák, ma hivatalosan bemutatom önöknek a szolgálat új igazgatóját, Szergej Jevgenyjevics Nariskint” – mondta az államfő az SZVR alkalmazottjainak.

“Önök mindannyian tudják, hogy jól bizonyított mind a hírszerzésnél, amikor ott dolgozott, mind pedig a politikában. Ebben az értelemben Szergej Jevgenyjevics hazatér”

– tette hozzá.
Szergej Nariskin hírszerzői múltját korábban az orosz kormányzat részéről sohasem ismerték el. Hivatalos életrajza szerint a politikus ’80-as években a belgiumi szovjet nagykövetségi gazdasági tanácsosának apparátusában szolgált, a tudományos és műszaki állami bizottság szakértőjének minőségében.

Nariskin 2004-től magas beosztásokat töltött be a kormányzati és a (Dmitrij Medvegyev-féle) elnöki apparátusban, mielőtt 2011-ben az Állami Duma elnökévé választották. Putyin reményét fejezte ki, hogy az új igazgató az eddiginél is magasabb szintre emeli majd a külföldi hírszerzés munkáját.
Kijelentette, hogy az SZVR-nek különös figyelmet kell szentelnie az orosz állampolgárok biztonságának, mindenek előtt az olyan régiókban, mint a Közel-Kelet, Afrika, valamint Közé-Ázsia néhány országa.

Putyin szeptember 22-én jelentette be a váltást az SZVR élén. Nariskin a szolgálatnál Mihail Fradkov helyét vette át, a duma elnöki székébe pedig Vjacseszlav Vologyin, az elnöki kabinet második embere került. Vologyin eddigi posztját a Kremlben Szergej Kirijenko, a Roszatom eddigi elnöke örökölte, aki a 90-es évek végén orosz miniszterelnök volt. Kirijenko helyébe Alekszej Lihacsov, a gazdaságfejlesztési miniszter eddigi első helyettese lépett.

mti