Hatalmas biznisz az orosz olajpiacon: 11 milliárd dollárért privatizálják a Rosznyeft állami tulajdonrészét!


Novemberben tervezik eladni a Rosznyefty orosz olajipari konszern kisebbségi állami tulajdonrészét – jelentette be csütörtökön az orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

Alekszej Uljukajev azt mondta, hogy a Rosznyefty 19,5 százalékát értékesítik. A miniszter megfogalmazása szerint a sajtóban megjelent 11 milliárd dolláros eladási árról szóló értesülések “közel állnak a valósághoz”.

A Rosznyefty a kitermelés alapján a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett olajipari cége. A brit BP nem egészen 20 százalékos tulajdonos a vállalatban.

Kína már áprilisban jelezte, hogy érdekelné az üzlet. Csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség azt közölte, hogy egyedül a CNPC kínai állami gázipari cég jelzett konkrét érdeklődést a felajánlott Rosznyefty-részesedés iránt. A kínai cégnek már van egy minimális részesedése az orosz vállalatban. A CNPC igazgatótanácsának az elnöke a részesedésnövelés minimális feltételeként azt szabta meg, hogy a kínai cég képviselői bekerülhessenek a Rosznyefty igazgatótanácsába – áll a TASZSZ jelentésében.

Vlagyimir Putyin orosz államfő januárban jelentette be, hogy eladnak az olajipari Rosznyefty és Basnyefty cégben, a VTB bankban, az Alrosa gyémánttermelő, továbbá a Szovkomflot kereskedelmi hajózási cégben lévő állami részesedéseket.

Az orosz kormány azért kénytelen eladni állami részesedéseket, mert a kőolaj áresése miatt megcsappant a költségvetés bevétele, emiatt csökkenteni kellett a kiadásokat.

MTI