Két év alatt 44 afgán katona tűnt el nyomtalanul AmerikábanNyomtalanul eltűnt az Egyesült Államokban kiképzésen lévő 44 afgán katona az elmúlt csaknem két évben, valószínűleg azért, hogy illegálisan éljen és dolgozhasson az országban – közölték csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselői.

2007 óta mintegy 2200 afgán katona kapott kiképzést az Egyesült Államokban. Ehhez képest az eltűntek száma viszonylag elenyészőnek számít, mégis kérdéseket fel az oktatási programok biztonsági és átvilágítási eljárásával kapcsolatban.

Obamának rossz, Trumpnak jó

A történtek foltot ejthetnek Barack Obama amerikai elnök kormányzatának hírnevén is. Az Egyesült Államok eddig több milliárd dollárt költött az afgán hadsereg kiképzésére, miközben igyekszik kivonulni a költséges, 15 éve tartó háborúból a közép-ázsiai országban. A hírek még inkább Donald Trump republikánus párti elnökjelölt malmára hajthatják a vizet, Trump ugyanis már korábban is azzal vádolta Obama kormányát, hogy nem volt képes megfelelően átvilágítani a muszlim országokból származó bevándorlókat. Megválasztása esetére jóval szigorúbb ellenőrzéseket jelentett be a republikánus elnökjelölt.

Korábban is történtek hasonló esetek, amikor külföldi katonák megszöktek egyesült államokbeli kiképzésük alatt, azonban az afgán katonák eltűnésének gyakorisága már aggályos és „rendkívüli” méreteket öltött – mutatott rá a védelmi tárca egyik tisztségviselője.

Csak szeptember óta nyolc afgán hagyta el engedély nélkül a számára kijelölt katonai támaszpont területét – mondta Adam Stump, a Pentagon szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek. 2015 januárja óta pedig 44 afgán katona tűnt el összesen – tette hozzá.

Egy névtelenül nyilatkozó illetékes szerint arra azonban nincs bizonyíték, hogy a posztjukat elhagyó katonák bűncselekményeket követtek volna el, vagy fenyegetést jelentenének az Egyesült Államok számára.

Jobb élet reményében szöknek meg

A Pentagon megerősítette, hogy a szökevények egyike Kanadába akart eljutni és a helyi hatóságok őrizetbe vették az amerikai határon. Egyelőre nem tudni, hogy hány eltűnt afgán katonát sikerült ismét fellelniük az amerikai hatóságoknak.

Szakértők szerint az afgán katonák alacsony harci morálja, hiányos tálibellenes kiképzése, valamint saját országukban a boldogulási kilátások hiánya szolgálhat magyarázattal arra, hogy miért dezertáltak.

mti