Több száz halottja van a Matthew-nak Haitin


Haitin tovább emelkedett a Matthew hurrikán áldozatainak a száma: már 341 holttestet emeltek ki a romok alól. A legnagyobb pusztítást a sziget délnyugati részén okozta a vihar, ahova csak napokkal a hurrikán elvonulása után értek el a mentőegységek. A jelenleg négyes erősségű vihar az Egyesült Államok partjai felé tart, a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert. Négy szövetségi államban rendkívüli állapot van érvényben. A térségben mintegy háromezer légi járatot töröltek, Floridában több repülőteret bezártak.

Háromszáznegyvenre emelkedett Haitin a Matthew hurrikán halálos áldozatainak száma – közölték a helyi hatóságok csütörtökön. A korábbi adat 283 volt. Csupán a sziget délnyugati részén több tucatnyi a halottak száma – mondta egy tisztviselő. Beszámolója szerint a mentőegységek csak napokkal a hurrikán elvonulása után értek a helyszínre és láttak neki a segélynyújtásnak.

Közben egyre közeledik a jelenleg négyes erősségű Matthew hurrikán az Egyesült Államok partjai felé. Az amerikai Országos Hurrikán Központ szerint a szél sebessége elérheti az óránkénti 185-205 kilométert. Négy szövetségi államban, Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében, valamint Észak-Karolina teljes területén rendkívüli állapot van érvényben.

Barack Obama amerikai elnök csütörtök este tárgyalt az érintett államok kormányzóival arról, miképpen lehet a szövetségi forrásokat megnyitni. Korábban a Fehér Ház szóvivője arról számolt be, hogy a Matthew erősebbnek bizonyul, mint azt előzőleg számították.

A térségben mintegy háromezer légi járatot töröltek. Bezárt Fort Lauderdale reptere, várhatóan ez történik majd az északabbra fekvő Orlandó légikikötőjében is. Az American Airlines légitársaság csütörtök délután minden járatát törölte Florida számos repterén, így Miamiban is.

mti