Ukrajna vízummentes reményei


Október 27-én dönthetnek az Európai Parlament képviselői az ukránok vízummentességéről.

Így értesült a Szvoboda Rádió brüsszeli tudósítója, aki sietett az információt megosztani a közösségi hálón is. Ugyanakkor egy esetleges pozitív döntés is az EP-képviselők részéről, még nem nyitja meg automatikusan az utat Ukrajna előtt. A végleges verdiktet ugyanis az Európai Bizottságnak kell meghoznia, s még utána is vannak technikai feltételek, amit teljesíteni szükséges.

Szeptember végén bizottsági szinten az Európai Parlamentben már támogatásukról biztosították Ukrajna vízumliberalizációs törekvéseit, amit most megerősíthetnek, ha minden igaz, akkor október 27-én. Korábban Johannes Hahn uniós bővítési biztos pozitívan nyilatkozott Ukrajna kilátásairól, szerinte Kijev teljesítette a kért politikai feltételeket, ezért Grúzia után Ukrajna is megkaphatja a könnyítést.

Ugyanakkor szakértők figyelmeztetnek, ez nem jelenti majd automatikusan, hogy bárki szabadon utazhat az EU-ba. Egyrészt csak a biometrikus útlevéllel rendelkezők számára jelent ez a lépés könnyítést, másrészt viszont a határokon ugyanúgy kérhetik az utazás célját igazoló dokumentumokat, amit eddig a külképviseleteken vízumszerzéskor kellett benyújtani.