Végrehajtották a csapatszétválasztást a Donyeck megyében kijelölt területen


Sikeresen végrehajtották a csapatszétválasztást a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló felek a Donyeck megyében kijelölt területen – jelentette be pénteken Andrij Liszenko a kijevi védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő tájékoztatása alapján Petrivszke és Bohdanyivka falvak körzetében az ukrán fegyveres erők egy kilométerre nyugatra vonultak hátrébb és vettek fel új – előre erre a célra előkészített – állásokat. Liszenko hozzáfűzte, hogy a csapatszétválasztást az EBESZ ukrajnai megfigyelő küldöttségének tagjai is nyomon követték.

A csapatok szétválasztásáról szeptember 21-én Minszkben írt alá keretmegállapodást a kelet-ukrajnai válság rendezésére életre hívott Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport. A dokumentum szerint a csapatoknak legalább két kilométerre kell eltávolodniuk egymástól három területen, Petrivszke, Zolote, valamint Sztanicja Luhanszka térségében. A megállapodás a csapatszétválasztás megkezdését ahhoz a feltételhez köti, hogy az adott térségben legalább hét napig mindkét fél betartsa a tűzszünetet.

Petrivszkénél több napos késedelmet szenvedett a már eltervezett csapatszétválasztás. Kijevi jelentések szerint október 3-án az ukrán fegyveres erők leállította a műveletet, ugyanis a felkelő erők tüzet nyitottak rögtön azután, hogy a katonák parancsot kaptak a hátrébb vonulásra.

A DAN donyecki hírügynökség arról adott hírt, hogy pénteken a Donyecki Népköztársaság is hátrébb vonta erőit Petrivszkénél.

A Luhanszk megyei Zolote településnél október 1-jén távolodtak el egymástól a szemben álló erők.

A harmadik kijelölt területen viszont még nem indult el a csapatszétválasztás. A Luhanszktól nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél ez a védelmi minisztérium közlése szerint egyelőre nem lehetséges, mert az elmúlt napokban több alkalommal is lőtték a lázadó erők a katonai állásokat a térségben.

Liszenko tájékoztatott arról, hogy az elmúlt napban három ukrán katona sebesült meg a kelet-ukrajnai harcokban. A felkelő támadások a korábbi napokhoz képest jelentősen alábbhagytak: kijevi jelentések szerint csütörtökön a frontvonal teljes hosszán mindössze 12-szer nyitottak tüzet az oroszbarát erők az ukrán katonák állásaira.

mti