Juncker szerint a vég kezdetét jelenti, amit a magyar kormány művel


Az Európai Bizottság elnöke felszólította pénteken Párizsban az Európai Unió tagállamait, hogy tartsák tiszteletben a menekültek elosztására vonatkozó brüsszeli döntést. Jean-Claude Juncker arról beszélt, hogy bizonyos tagállamok nem hajtják végre azt a döntést, amely 160 ezer menekült uniós tagállamok közötti szétosztásáról szól.

A vég kezdetét jelenti, ha a rögzített, demokratikusan kidolgozott szabályt már nem tartják tiszteletben a tagállamok – hangsúlyozta Juncker, amivel az AFP francia hírügynökség szerint mindenekelőtt Magyarországra, és a kvótareferendumra célzott. Ha minden tagállam népszavazást tart, amikor nem ért egyet egy döntéssel, hogy kimondassa az ellenkezőjét annak, amit a jogszabályok előírnak, nem fogjuk tudni irányítani és kormányozni Európát – mondta az Európai Bizottság elnöke.

Juncker hangsúlyozta, hogy az EU “a jogra épül”. “Nagyon elszomorodom, amikor azt látom, hogy bizonyos tagállamok azzal tűnnek ki, hogy már nem tisztelik az európai normát” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a héten levélben tájékoztatta az Európai Bizottság elnökét az október 2-i kvótanépszavazás eredményéről. A kormányfő levelében jelezte, hogy a referendumon részt vevők elsöprő többségének akaratát érvényesítendő a kabinet úgy döntött, kezdeményezi az alaptörvény módosítását. A levélben a kormányfő azt is világossá tette, hogy az alaptörvény kiegészítése teljes mértékben összhangban lesz az uniós joggal és Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel.

Így reagált Budapest

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének Európa érdekeit kellene védenie – jelentette ki pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Közölte: az “Európai Bizottság elnökét láthatóan rettenetesen zavarja a magyar emberek véleménye”. Kiemelte továbbá, hogy míg Jean-Claude Juncker szerint, ami Magyarországon történt, “az a vég kezdete”, a külügyminiszter szerint viszont a “demokrácia győzelme”.

A külügyminiszter úgy véli Jean-Claude Juncker “talán elfelejtette a feladatát: nem az a dolga, hogy megváltoztassa Európát és az európai embereket, hanem, hogy védje az érdekeiket”.

mti