Senki sem mondta fel az orosz-amerikai megállapodást


Állandó a kapcsolattartás Szíria ügyében az Egyesült Államok és Oroszország között, a szeptember 9-i orosz-amerikai megállapodást senki nem mondta fel, attól senki sem lépett vissza – jelentette ki Mihail Bogdanov, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja csütörtökön Moszkvában.

A megállapodásban az Egyesült Államok és Oroszország minden Szíriában harcoló felet általános fegyvernyugvásra szólított fel szeptember 12-én naplementétől, s olyan tervben állapodtak meg, melynek célja az erőszak csökkentése és a politikai átmenet elősegítése Szíriában. Az Egyesült Államok hétfőn viszont felfüggesztette a fegyverszüneti tárgyalásokat Oroszországgal, mondván, hogy Moszkva nem tartja be a tűzszüneti feltételeket, főként, ami a humanitárius vonatkozású kötelezettségeket illeti.

Bogdanov elmondta, hogy Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter gyakorlatilag napi szinten konzultál a szíriai helyzetről.”Ami a katonai kapcsolatokat illeti, azokról a katonákat kell megkérdezni. Nincs alternatívája az együttműködésnek, az információcserének a szélsőségesek elleni hatékony harc terén tett lépéseink egyeztetésének” – hangoztatta.

Bogdanov szerint figyelmesen kell mérlegelni és helyesen kell értelmezni az amerikaiaknak a szeptember 9-i megállapodásról tett kijelentéseit. “Úgy gondolom, hogy nem kell ajtót csapkodni az összes kapcsolat ügyében. Nem mondják azt, hogy nem fogják felújítani (a megállapodást). Ezért is telefonál John Kerry Szergej Lavrovnak” – mondta.

Mihail Bogdanov kijelentette, hogy Moszkva támogatja Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja azon elképzelését, amelynek értelmében az an-Núszra Front egységeit ki kellene vonni Aleppó keleti városnegyedeiből.

De Mistura korábban azt kezdeményezte, hogy az an-Núszra Front Aleppó keleti részében tartózkodó mintegy 900 fegyveresét szállítsák át Idlíbbe. Az ENSZ-tisztségviselő szerint ilyen módon véget érne a fegyveres szembenállás az ostromlott városnak ezen a részén, ami lehetővé tenné, hogy a civil lakossághoz humanitárius segélyszállítmányokat juttassanak el.


(mti)