IMF: a korrupció elleni küzdelem kulcsfontosságú feltétele az Ukrajnával való együttműködés folytatásának


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pozitívan értékeli a makrogazdasági helyzet alakulását Ukrajnában, valamint a kijevi kormány által foganatosított korrupcióellenes intézkedéseket – jelentette ki washingtoni sajtótájékoztatóján Paul Thomsen, az IMF európai osztályának igazgatója, akit az Ekonomicsna Pravda idéz.

„Az Alapnak jelenleg Ukrajnában fut az egyik legnagyobb programja, és a gazdasági helyzetről szólva jelentős haladást látunk. Mindez az ukrán kormány által foganatosított intézkedéseknek köszönhetően vált lehetségessé, értve ezen a költségvetés korrekcióját, a rugalmas árfolyamképzésre való áttérést, valamint az energiahordozók árainak kiegyenlítését. Mindezek az intézkedések stabilizálták a makrogazdasági helyzetet, és ma elmondhatjuk, hogy visszatérőben van Ukrajnába a növekedés”

– közölte Thomsen.

Az IMF ugyancsak elégedett az Ukrajna által foganatosított korrupcióellenes intézkedésekkel, köztük a digitális deklaráció rendszerének bevezetésével.
Ugyanakkor az Alapnál jelezték, hogy a reformok üteme lényegesen gyorsabb is lehetne – írja a Kárpátalja hetilap.
„A korrupció elleni küzdelem kulcsfontosságú kihívás az ukrán kormány számára. Mozgósítást várunk tőlük ebben a tekintetben. Nekem úgy tűnik, az ország vezetői is értik, hogy sok tekintetben az ebben a szférában elért eredményektől függ Ukrajna további támogatása” – jelezte Thomsen.
Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az IMF szeptember 14-én határozott az EFF kibővített hiteleszköz keretében megítélt kölcsön harmadik, egymilliárd dolláros részletének folyósításáról Ukrajna számára. Az eredeti elképzelések szerint a harmadik részletet még 2015-ben folyósítani kellett volna az országnak, s annak összege 1,7 milliárd dollár lett volna. Miután azonban Ukrajna nem teljesítette az Alap valamennyi feltételét, egymilliárd dollárra csökkentették a hitelrészlet összegét.