Postássokk Nagy- és Kisdobronyban


Rengeteg panaszt kapunk mostanában olvasóinktól, mert a posta rendszertelenül kézbesíti a drága pénzért előfizetett újságot. Tény, a monopolhelyzetben lévő vállalatnak „köszönhetően” hónapról hónapra csökken az előfizetők száma. Hiába próbálunk panasszal élni, nem tudunk bejutni a megyei főposta illetékes vezetőjéhez, a beküldött írásbeli panaszainkra pedig még választ sem kaptunk. Mi sem értjük, hogy a vállalat miért drágítja szolgáltatásait, milyen jogcímen vesz el jelentős összegeket, ha a munkáját hanyagul vagy egyáltalán nem végzi el – írja a KISZÓ aktuális száma.

Nagydobronyból ugyan nem érkezett lakossági panasz a helyi postahivatalra, de azt többen szóvá tették, hogy a település egyes utcáiban nem kézbesítik a lapot, az előfizetőknek maguknak kell érte menni. Az okokról Molnár Erzsébet, a postahivatal vezetője tájékoztat:

Január óta vannak problémáink a kézbesítéssel. Akkor kezdődtek, amikor a központ négyről háromra csökkentette az alkalmazottak létszámát. Ezt még át tudtuk hidalni. Csakhogy a megmaradt három munkatárs közül is felmondott az egyik. Nem titok, Magyarországon vállaltak munkát…

Erzsébet, amikor az ideje engedi, átlényegül kézbesítővé. Ezt teszi a hivatal operátora is. Balog Krisztina az idén érettségizett, és ő az egyetlen, aki a fiatalok közül a postát választotta munkahelyéül.

Hiába hirdetjük folyamatosan a felvételt, senki nem akar kézbesítő lenni.

Azt mondják, túl nehéz a munka és aránytalanul kevés a fizetés. Kétségtelen, a mi feladatunk olyan, hogy ha esik, ha fúj, menni kell. A faluban 33 utcába kell eljuttatni a lapokat, a küldeményeket. Ha három kézbesítőnk volna, fejenként akkor is 11 utcát, 450 házat kellene végigjárni. Nagy a felelősség, hisz a nyugdíjakat és a gyermekek után járó segélyt is el kell juttatni a címzetthez. Van ugyan szolgálati kerékpárunk, de hóban-fagyban nagyon nehéz azzal közlekedni.

Szeptemberben például 1223 helyre kellett kivinni a nyugdíjat, a szociális segélyt és a gyermekek után járó juttatásokat. Továbbá 4873 újságpéldányt kézbesítettek. Persze, nem csupán KISZó-t, bár ebből van a legtöbb.

Hasonló ok miatt Kisdobronyban is vannak problémák – tájékoztat a postafőnök. – Ott a hivatal vezetője mondott fel. A megmaradt három kézbesítő így csak a munkaköréhez tartozó feladatokat tudja ellátni. Az egyéb ügyeket, közte az előfizetést, Csapon vagy nálunk ejthetik meg. Hetente lejár ugyan hozzájuk a központból egy kolléga, de ő csak a dolgok menetét ellenőrzi…