Ukrajna nagy lehetőségeket lát a Kínával folytatott együttműködésben


Ukrajna szerint nagy lehetőségeket rejt a kölcsönösen előnyös együttműködés élénkítése Kínával a selyemút kezdeményezés keretében, jelentette ki pénteken Eugene Kravtsov, Ukrajna első infrastrukturális miniszterhelyettese a Kijevi Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

„A gyors ütemben fejlődő közép- és nyugat-kínai régió esetében ez az irány kecsegtetőbb, mint az árucikkek kikötőkön keresztül történő exportja. Ennélfogva úgy gondoljuk, hogy nagy lehetőséget rejt ez az együttműködés” – fogalmazott.

Ukrajna arra törekszik, hogy a selyemút kötelékének fontos állomásává váljon, és jelenleg az infrastruktúra fejlesztésén dolgozik, folytatja az Ukrajnát és Kínát összekötő tehervasút projektjének fejlesztését, mondta Kravtsov.

Az elmúlt időszakban nagy előrelépést sikerült elérni a teherszállítás költségének csökkentésében Ukrajnán keresztül a selyemúton.

Az Ukrajna és Kína közötti vasúti teherszállítás januári elindításakor egy 20 lábas konténer szállítási költsége 6500 dollár volt, ami most mintegy 3000 dollár, tette hozzá a miniszterhelyettes.

Ukrajna január 15-én indította el a délnyugati Illicsivszk kikötőjét és Kínát összekötő tehervasutat a Transzkaszpi Nemzetközi Szállítási Útvonalon keresztül Grúzia, Azerbajdzsán és Kazahsztán érintésével, ami a selyemút kezdeményezéshez való csatlakozást jelentette – írta a hungarian.cri.cn.