Diktatúrák áldozataira emlékezett Latorcai Csaba a kárpátaljai magyar közösségekkel


Latorcai Csaba a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára megkoszorúzta a sztálinizmus áldozatainak emlékművét Csapon, ahol látogatást tett a kommunista diktatúra időszakában a többi magyar történelmi felekezettel együtt üldözött római katolikus egyházközségnél.

A találkozó során kifejezésre juttatta abbéli reményét, hogy magyar kormányzati támogatással sikerül a hosszú évtizedek óta használhatatlan orgonát felújítva hitéleti és kulturális célokra is használhatóvá tenni.

Ezt követően megbeszéléseket folytatott Balogh Oszkár alpolgármesterrel Csap városának 1947 óta megoldatlan ivóvízellátása és a szennyvíztisztítás problémáinak megoldása érdekében, amely az anyaországi területen is környezeti károkkal fenyegethet, hacsak rövid időn belül nem sikerül a szennyvíztisztító üzemet felújítani.

A helyettes államtitkár Ungváron emlékművet avatott a II. világháborúban elpusztított kárpátaljai zsidóság emlékére. Az emlékmű felállítását a Miniszterelnökség támogatta. Latorcai Csaba beszédében kiemelte: az elpusztítottak és a meg nem születettek hiányoznak Kárpátalja, Magyarország és Európa életéből. Emlékeztetett arra is, hogy sokmillió embernek, akik túlélték a világháború és akár a koncentrációs táborok poklát, hamarosan újabb üldöztetéssel kellett szembenézniük: a Szovjetunió embertelen diktatúrájával, benne a GULAG táborainak borzalmaival.

Magyarország Kormánya ezért hirdetett emlékévet a GULAG táboraiba hurcolt honfitársainknak. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján pedig a magyarság világra szóló hőstettére emlékezünk. A mártírok emlékezete, a hősök és embermentők példája és a Teremtőbe vetett bizalom adhat erőt ahhoz, hogy képesek legyünk újra és újra felülmúlni korábbi teljesítményeinket, megerősíteni közösségeinket, szolgálni hazánkat, magyar nemzetünket, Közép-Európa és benne a Kárpát-medence népeinek megbékélését, baráti kézfogását – hangsúlyozta Latorcai Csaba.

A helyettes államtitkár a nap folyamán Majnek Antallal, a munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspökével is találkozott, akivel megbeszéléseket folytatott a Szent Márton Emlékév keretében történő szoborállítás lehetőségéről. Tours-i Szent Márton, az egyházmegye védőszentjének szobra Munkács városában kerülhet felállításra Magyarország Kormányának támogatásával.

mti