Eladó a csapi Lenin-szobor


A csapi önkormányzat képviselő-testülete szeptember végén szavazta meg egyhangúlag, hogy a két évvel ezelőtt ledöntött Lenin-emlékművet elárverezteti. A szobor 2014. február óta hever a helyi építésügyi és városfenntartási osztály udvarán, a befolyt pénzből a város ivóvízellátását fejlesztenék – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

A 2014-ben ledöntött csapi Lenin-szobor ma az építési- és városfenntartási osztályon hever. A többtonnás monstrum elárverezéséről szeptember végén döntött a város képviselőtestülete. A befolyó összegből az ivóvízellátás javítását finanszíroznák.

A csapi önkormányzat még a ’90-es években tett kísérletet arra, hogy eltávolítsa Lenin szobrát a városból, de az akkor még élő kommunista veteránok meghiúsították. Három évtizeddel ezelőtt pedig börtön járt volna azért a kijelentésért, hogy: Lenin, eladó.

A kijevi parlament tavaly tiltotta be a kommunista és náci eszmék propagálását, valamint az önkényuralmi jelképek használatát Ukrajnában. Kárpátalján 1945 után több magyar emlékművet is beolvasztottak a megszálló szovjetek, majd vörös csillagot, sarlót és kalapácsot, netán hasonló Lenin-szobrokat készítettek belőlük. Ilyen sorsra jutott annak idején a munkácsi vár fokán álló turulmadár is, amit azóta helyreállítottak.