Érzékenyen érinti az ISIS-t a területvesztés


Az Iszlám Állam számára létkérdés, hogy területeket foglaljon, így érzékenyen érinti, hogy egyre jobban visszaszorul.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatója, N. Rózsa Erzsébet szerint az Iszlám Állam az első olyan nemzetközi terrorszervezet, amelynek saját területe van. Ez komoly szerepet játszik a finanszírozásban, hiszen az ott élők megsarcolhatók, a területen stratégiai útvonalak, olajkutak, olajfinomítók vannak. Sőt kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az ókor óta ez jelentős mezőgazdasági terület is, így abból is lehetnek bevételeik.

Az IHS Markit nevű gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni konfliktusfigyelő részlegének (IHS Conflict Monitor) vasárnap ismertetett tanulmánya szerint az Iszlám Állam 2015-ben az általa Szíriában és Irakban meghódított térség 14 százalékáról szorult ki, és az idén eddig további 16 százaléknyi területet veszített.

N. Rózsa Erzsébet szerint a területveszteség nyomán a terrorszervezet bevételei is csökkenek, így tagjainak juttatásai is. Mindez a kutató szerint oda vezethet, hogy a magszervezet visszaszorul, akár el is tűnik. Ettől azonban maga a hálózat tovább élhet – hangsúlyozta, megjegyezve: az Iszlám Államnak kiterjedt hálózata van, világszerte csatlakoztak hozzájuk olyan szervezetek is, amelyek korábban az al-Kaidához tartozónak mondták magukat.
Elmondta: a terrorszervezet az interneten eléri a radikalizálható tömegeket, például a gyökeret vesztett, céltalan – nem csak muszlim bevándorló családból származó – fiatalokat. N. Rózsa Erzsébet kiemelte azt is, hogy az Iszlám Állam amiatt is veszélyes, hogy „nagy az adaptációs képessége”, jól alkalmazkodik a körülményekhez. Így, ha a magszervezetük megsemmisül is, vélhetően azt kérik majd tagjaiktól, ott kövessenek el terrorcselekményt, ahol élnek – tette hozzá a szakértő.

mti