Évente 500 pakisztáni nőt öl meg a saját családja

In this photo taken on Thursday, Sept. 1, 2016, a picture of Tasleen, who was slain by her brother, is seen with police records at police headquarters in Lahore, Pakistan. Tasleem was shot dead by her brother, Mubeen Rajhu who couldn't stand the teasing, accusations and whispers from co-workers and neighbors that his sister was having an affair and with a Christian. The taunts were relentless. "What kind of a man are you?" his workmates at the coal-fired steel mill where he had worked for nearly four years asked. His neighbors sneered as he passed. "Do you have no honor?" they asked. (AP Photo/K.M. Chaudary)

A pakisztáni parlament úgy döntött, hogy a nők elleni „becsületgyilkosságok” elkövetőinek eddig szinte büntetlenséget biztosító jogi kiskaput bezárja. A szavazást a televízió élőben közvetítette.

Az eddigi jogszabály megengedte, hogy az áldozat hozzátartozói megbocsássanak a gyilkosnak – leggyakrabban ez történt, hiszen a bűncselekményeket általában családon belül követik el, legtöbbször teljes egyetértésben. Az törvény már csak azt teszi lehetővé, hogy a megbocsátó rokonok életfogytiglani börtönbüntetésre változtassák a gyilkossal szembeni esetleges halálos ítéletet.

Pakisztánban évente mintegy ötszáz nővel végeznek közeli rokonai amiatt, mert megsértették a házasságra, szerelemre és becsületre vonatkozó, íratlan konzervatív szabályokat – ezek közé tartozik például az is, ha nem akarnak hozzámenni a család által kiszemelt férfihez, vagy ha a férj akárcsak gyanítja, hogy a felesége hűtlen volt, de elég lehet a megölésükhöz a kihívónak vélt öltözködés is.

„A törvények célja az, hogy ne tegyék lehetővé, hogy a szabályszegők büntetlenül megússzák tettüket”

– hangsúlyozta a tervezetet benyújtó Szugra Imam volt szenátor. A parlament azt is megszavazta, hogy a nemi erőszak elkövetőit kötelezően 25 év börtönnel büntessék.„Ezek a jogszabályok borzasztóan fontosak a pakisztáni nők számára, hiszen az ítélethozatal technikai nehézségei miatt eddig szinte alig állítottak bíróság elé férfiakat szexuális bűncselekmény elkövetése miatt” – hangsúlyozta Jaszmín Hasszan, az Equality Now nemzetközi nőjogi szervezet egyik vezetője. „Reméljük, hogy ezek az új törvények hozzájárulnak a pakisztáni társadalom szemléletváltásához, és a nők végre biztonságban élhetnek” – tette hozzá.

Navaz Sarif miniszterelnök kormánya „a pakisztáni Kim Kardashian”-nak is nevezett Kandil Balocs modell-énekesnő meggyilkolása után gyakorlatilag jogalkotási kényszerhelyzetbe került az eset feletti társadalmi felzúdulás miatt. Balocsot fivére begyógyszerezte, majd megfojtotta, mert szerinte testvére szemérmetlen és kihívó viselkedésével szégyent hozott a családjára.

mti