Közös nyilatkozatban sürgette a halálbüntetés eltörlését az EU és az Európa TanácsA halálbüntetés eltörlését sürgette közös nyilatkozatában hétfőn Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a legsúlyosabb büntetés elleni fellépés európai és világnapján.

eu-ukrajna

“A halálbüntetés nem egyeztethető össze az emberi méltósághoz való joggal. Embertelen és megalázó bánásmód, nem bizonyított, hogy komoly elrettentő hatása lenne, és ahhoz vezet, hogy a bírói tévedések visszafordíthatatlan és végzetes következménnyel járhatnak” – olvasható az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményben, amelyben határozottan és feltétel nélkül elítélték ezt a büntetési formát.

A főképviselő és a főtitkár felszólították az európai országokat, hogy erősítsék meg az emberi jogok európai egyezményének a halálbüntetés eltörlését célzó jegyzőkönyveit. A kontinens valamennyi országának biztosítania kell az Európa tanácsi és az európai uniós tagságból következő kötelezettségek teljesítését – írták.

A két szervezet elítélte, hogy – a kontinensen egyedüliként – Fehéroroszország továbbra is alkalmazza a halálbüntetést, és a már kiszabott ítéletek módosítására, illetve a kivégzésekre vonatkozó moratórium azonnali bevezetésére sürgette az ország hatóságait.
“Az Európa Tanács és az Európai Unió örömmel fogadja a halálbüntetés eltörlése felé mutató világszintű tendenciát, (…) azonban sajnálattal állapítja meg, hogy a kivégzések száma a halálbüntetést alkalmazó országok egy részében növekedett, és a gyakorlatban moratóriumot érvényben tartó országok között is voltak olyanok, amelyek kivégzéseket hajtottak végre. A két szervezet különösen aggasztónak tartja a kiskorúak kivégzését, amely ellentétes a nemzetközi joggal. Egyes országok továbbra is alkalmazzák a halálbüntetést a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetében, amely szintén sérti a nemzetközi jogot” – írták a dokumentumban.

Október 10-ét 2003-ban nyilvánították a halálbüntetés elleni küzdelem világnapjává.