Adományt vittek kárpátaljai testvériskolába


A tiszaújlaki 2. sz. Széchenyi István Középiskolának 300 ezer forint pénzadományt, technikai berendezéseket, tankönyveket és ruhaneműt vittek ki az út keretében a kecskeméti Katona József Gimnázium 40 fős tanári csoportja.

A viski és a técsői református templomokban tett látogatásaink során pedig széleskörű tájékoztatást kaptak az ottani magyar nyelvű iskolák aktuális helyzetéről, gondjairól. A csoport az út részeként megtekintette a vidék nevezetességeit, jártak többek között Munkács várában és Schönborn kastélyában. A csapat egy része pedig vállalta, hogy kerékpárral teker fel a 841 méter magason található Vereckei-hágóra, ahol megkoszorúzták az emlékművet.

Hazatérvén a tanárok elmondták: a Kárpát-medence egy olyan szegletébe jutottak el, ahol szembesültek a határon túli magyar lét nehézségeivel, a magyar oktatás sanyarú helyzetével és a történelmi-földrajzi látnivalók elhanyagoltságával. Mégsem ezek maradnak meg bennük elsősorban, hanem az, hogy mennyi jót és szépet láttak, hogy mekkora örömöt jelentett látogatásuk a kint élő magyaroknak – írta a BAON.