Az EU egyszerre kritizálta és dicsérte Ukrajnát


Az Európai Unió a nyugdíjreform mielőbbi elkezdését várja el Kijevtől.

Ezt Hugh Mingarelli, az EU ukrajnai irodájának vezetője erősítette meg. Véleménye szerint a jelenlegi nyugdíjfinanszírozási rendszer nem tartható, ezért ahhoz sürgősen hozzá kell nyúlni. Konkrét elvárásokat ugyan nem fogalmazott meg, de mindenki tisztában van azzal, hogy csakis a nyugdíjkorhatár emelésével lehetséges jelentős pénzt megtakarítani a nyugdíjkasszában. Állítólag a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezt határozottan megköveteli Ukrajnától, s ennek fejében folyósította nemrég az egymilliárd dolláros hitelt.

Mingarelli más téren is fontos lépések megtételére szólította fel a hivatalos kijevi vezetést. Áttekinthetőbb államigazgatási modell meghonosítását, az állami vállalatok menedzsmentjének átláthatóságát is kérte. A privatizáció menetének a tisztaságára, a decentralizációs törekvések felgyorsítására, a banki rendszer megtisztítására és az energiaszektorok piaci szabályozására is felszólított. Szerinte szükség van a villanyáram piacáról szóló törvény elfogadására, mert ez konkurenciát teremthet a piacon, ami akár tarifacsökkenést is eredményezhet.

Kitért további területekre is. A korrupció elleni harc fokozását, az igazságszolgáltatási rendszer reformjának folytatását is elvárásként fogalmazta meg. Mingarelli azt mondta, önmagában nem elég egy korrupcióellenes hivatalt létrehozni, a mentalitáson is változtatni szükséges.

A kritikák és elvárások mellett dicsérő szavakat is használt az EU-iroda vezetője. Az érdemek között említette, hogy két év alatt 11-ről sikerült 3 százalékra korlátozni az államháztartás hiányát, valamint azt is eredménynek nevezte, hogy a háború ellenére sikerült megőrizni a hrivnya árfolyamát.