Bethlen Gáborra emlékezetek Huszton


Bethlen Gábor fejedelemmé avatására, Erdély, s azon belül Máramaros aranykorára emlékezetek október 9-én Huszton, a negyedik Bethlen-napon. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet hagyományőrző fesztiválja kinőtte korábbi helyszínét – idén a városközpontban sorakoztak a kézművesek, árusok sátrai, ahol Bethlen alakja is felelevenedett.

„Bethlen Gábor volt az a magyar politikus, aki bebizonyította, hogy többet lehet elérni békés, építő munkával, mint a háborúval” – emlékeztetett megnyitó beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa, az esemény fővédnöke, aki hasonló gyümölcsöző éveket, s a jelenlegi gazdasági visszaesés mihamarabbi megszűnését kívánta a megye számára. A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a magyar állam minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítse a kárpátaljai lakosokat a szülőföldjükön történő boldogulásban.

Orosz Ildikó megyei képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora köszönetét fejezte ki a város vezetésének, amiért négy éve kitartóan támogatja a rendezvényt, s indítványozta, hogy a bethleni mintát követve olyan nemzetiségi, vallási és kulturális tolerancia mentén éljük mindennapjainkat, ami 400 évvel ezelőtt Erdély és Máramaros felemelkedéséhez is szükséges volt.

A Huszti Városi Tanács nevében Erfan Volodimir titkár köszöntötte a megjelenteket. Felszólalt Valerij Luncsenko ukrán parlamenti képviselő és a hollandiai Mint Kostja. A társszervezők nevében Kozma József, KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke, valamint Józan Lajos református lelkipásztor és Szulincsák Sándor római katolikus plébános köszöntötte a jelenlévőket.

A kulturális programot huszti, aknaszlatinai, bustyaházi, técsői, viski népzenei és néptánccsoportok szolgáltatták. A Bethlen-napot a munkácsi Rusznaki együttes koncertje zárta – közölte a OPH.