Betiltatnák a kettős állampolgárságot Ukrajnában


Ukrajna ugyan nem ismeri el a kettős állampolgárságot, de egy másik ország útlevelének birtoklásáért mégsem jár érdemi büntetés. Ha ki is derül ilyen eset, többnyire adminisztratív pénzbírság jár csak az egészért. De könnyen lehet, hogy hamarosan nehezebb helyzetbe kerülnek az Ukrajna területén élő kettős állampolgárok.

„Szakértők egy csoportjával azon dolgozom, hogy továbbfejlesszük az ukrán állampolgárság megfosztását és a bűnügyi felelőséget azoknál a személyeknél, akiknek kettős állampolgársága van. Már készítjük a szükséges törvénytervezetet. Felszólítom a kollégáimat, hogy csatlakozzanak ezeknek a törvényeknek a kidolgozásához és álljanak Ukrajna nemzeti érdekeinek a védelmére”

– nyilatkozta Igor Moszijcsuk parlamenti képviselő. Róla tudni kell, hogy korábban meggyűlt a baja a törvénnyel.

A képviselő szerint egyaránt probléma van az ország keleti és nyugati részén. Magyarázata alapján az orosz útlevelek osztogatása vezetett a Krím-félsziget megszállásához és a donbászi háborúhoz.

„Most tömegesen osztogatják a magyar útleveleket Kárpátalján, a románt és moldávot Dél-Bukovinában, de még a lengyelt is Volinyban és Nyugat-Ukrajnában másutt is. Figyelembe véve a magyarországi Jobbiknak nyíltan ukránellenes tevékenységét, a Moldáv Liberális Párt vezetőjének, Mihau Ghimpu területi igényeit, illetve a lengyel soviniszták tevékenységét, nekünk, ukránoknak gyorsan és hatékonyan kell cselekednünk”

– magyarázta a képviselő.

Jelenleg ha valaki megszerzi egy másik ország állampolgárságát, akkor Ukrajna egyszerűen nem ismeri el a másik ország állampolgárságát. Csakis az állami szférában dolgozókat büntethetik súlyosabban, el is bocsáthatják. Adminisztratív felelősségként a lebukott kettős állampolgároknak 170-510 hrivnya közötti büntetést kell fizetnie, de ha köztisztviselőről van szó, akkor a büntetés 850 és 1700 hrivnya között alakul. Elviekben, aki megszerzi egy másik ország állampolgárságát, azt jeleznie kell az illetékes ukrán hatóságok felé.