Egyre több fegyvert vásárolnak az osztrákok


Mintegy húsz százalékkal nőtt a legálisan fegyvert tartók száma az utóbbi két évben Ausztriában – számolt be a legújabb adatokról az Österreich című napilap kedden. A belügyminisztérium nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 290 ezren birtokolnak csaknem 970 ezer fegyvert, míg 2014-ben 240 ezer ember tartott magánál legálisan 840 ezer fegyvert.

A legtöbben, csaknem 75 ezren Alsó-Ausztriában rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, míg Felső-Ausztriában a számuk 50 ezer, Stájerországban 47 ezer. A lap megállapítása szerint azon tartományokban kiugróan magas a számuk, ahol elterjedt a vadászat.

Az engedélyt igénylők száma az utóbbi két évben Stájerországban és Salzburgban növekedett leginkább, több mint 23 százalékkal, Bécsben 13 százalékos emelkedés tapasztalható.

A lap emlékeztet, hogy az engedéllyel rendelkezőknek jellemzően több mint három fegyverük van. Az újságnak nyilatkozó bécsi kereskedő arról számolt be, hogy az utóbbi hónapokban megugrott a kereslet a gázspray és a hangriasztók iránt is.

Ausztriában legutóbb 1998-ban volt kiugróan magas a fegyvertartók száma, akkor 244 ezer ember szerezte meg az engedélyt. A következő években ez a szám csökkent egészen 2015-ig, amikor ismét 150 ezren tartottak legálisan otthon fegyvert.

A növekedés okára eltérő magyarázatokat adtak a szakértők.

Az osztrák közszolgálati médiának (ORF) korábban nyilatkozó szociológus szerint az emelkedés nem függ össze a bűnözéssel, hiszen Alsó-Ausztriában mintegy háromszor annyian tartanak fegyvert, mint Bécsben, holott a fővárosban jóval több bűneset fordul elő – írta az MTI.