Ismét katonák estek el a kelet-ukrajnai fronton


Két ukrán katona életét vesztette és nyolc megsebesült az elmúlt napban a kelet-ukrajnai dúló fegyveres konfliktusban – közölte keddi kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője – írja az MTI.

A ukrán hadműveleti parancsnokság sajtószolgálatának szokásos reggeli közleménye alapján az elmúlt 24 órában a felkelő erők 47-szer nyitottak tüzet a katonák állásaira. A legforróbb a helyzet a frontvonal déli szakaszán, Mariupol Azovi-tengeri kikötőváros térségében, ahol a lázadók nehéztüzérséget, a minszki egyezményben tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket is bevetettek. A térségben 27-szer nyitottak tüzet, a frontvonal északi, luganszki szakaszán 17-szer, míg Donyeck városának közelében háromszor.

A felkelők az elmúlt napokban azzal vádolták meg Kijevet, hogy szándékosan késlelteti a szétválasztást Sztanicja Luganszkánál. Közben a kijevi hadvezetés cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint az ukrán fegyveres erők a szétválasztás során teljesen kivonulnának a településről, amivel azt kockáztatnák, hogy a felkelők elfoglalják azt.

Közben az ukrán védelmi minisztérium hírszerzése megerősítette, hogy a felkelők részben hátrébb vonták erőiket a csapatszétválasztásra kijelölt, Luhanszk városától nem messze északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél.