Oroszország csatlakozik az OPEC megállapodásához


Oroszország támogatja az OPEC közelmúltbeli megállapodását, azaz kész csatlakozni a kőolaj kitermelést korlátozó közös intézkedésekhez, és erre szólítja fel a többi exportőr államot is – jelentette be az orosz elnök hétfőn.

Vlagyimir Putyin az Isztambulban hétfőn megkezdődött 23. Energia Világkongresszuson tartott felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben az egyetlen helyes döntés a kőolajkitermelés korlátozása, sőt csökkentése, ha fenn akarják tartani az olajpiac stabilitását.

Oroszország támogatja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai által szeptember 28-án Algírban kötött megállapodást, amelynek alapján napi 32,5-33 millió hordóra fogják korlátozni a termelést a jelenlegi, becslések szerint 33,24 millió hordós napi szintről – mondta az orosz elnök, aki reményét fejezte ki, hogy az OPEC novemberi bécsi értekezletén az egyes országok konkrét vállalásairól is döntenek.

Az olaj világpiaci ára emelkedésnek indult a nap második felében annak nyomán, hogy a hírügynökségek megszellőztették a várható orosz bejelentést. A New York-i tőzsde nyitásával egy időben az északi-tengeri Brent könnyűolaj decemberi szállításra hordónként (159 liter) 52,78 dollárba került, 1,64 százalékkal nőtt az ára. A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi szállításra hordónként 1,69 százalékkal 50,65 dollárra drágult.

A tanácskozást rendező Energia Világtanács legfrissebb jelentése szerint a világ egy főre jutó energiaigénye már 2030-ra eléri csúcspontját, majd csökkenésnek indul, köszönhetően a technológiai fejlődésnek, a kormányzati energetikai politikáknak és a gazdasági növekedés lassulásának. A szakértők által felvázolt három jövőkép mindegyikében közös, hogy megváltozik az energiafogyasztás modellje, és miközben az elektromos áram iránti kereslet 2060-ra megduplázódik, a fosszilis üzemanyagok használata erősen csökken. A legnagyobb mértékben a nap- és a szélenergia tör előre: az áramtermelésben a jelenlegi 4 százalékról 20 és 39 százalék közé emelkedhet részaránya.

mti