Putyin mégsem utazik Párizsba


Az orosz elnök bizonytalan időre elhalasztotta jövő hétre tervezett párizsi látogatását, miután Francois Hollande francia államfő közölte: ha úgy dönt is, hogy találkozzanak Vlagyimir Putyin magánjellegű látogatása alkalmával, akkor is csak Szíriáról hajlandó tárgyalni, és más programban nem akar részt venni vele. Erről Hollande környezetéből értesültek kedden a nyugati hírügynökségek. Közben újabb aleppói orosz légitámadásokról érkeztek jelentések.

A TASZSZ orosz hírügynökség viszont azt jelentette, hogy a párizsi kormánypalotában nem adtak egyértelmű választ a Putyin látogatásának elhalasztását tudakoló kérdésre, és azt hangsúlyozták, hogy Hollande jövő heti végleges programjáról “még korai lenne beszélni”.

Az Élysée-palota kedden felvette a kapcsolatot a Kremllel, hogy egy Szíriáról szóló munkatalálkozót javasoljon Putyinnak, kizárva minden más programot, amelyen Hollande részt vett volna – mondta egy meg nem nevezett forrás. Erre a javaslatra válaszul Oroszország jelezte, hogy el akarja halasztani Putyin elnök látogatását – tette hozzá.

Putyin felavatott volna egy új orosz ortodox vallási és kulturális központot, amely magában foglal egy székesegyházat is, valamint megtekintett volna egy orosz művészeti kiállítást.
Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter hétfőn közölte: “Amennyiben a köztársasági elnök úgy dönt, hogy jön az orosz elnök, az nem a pompáról fog szólni, hanem az igazság megmondásáról, és arról, hogy kiutat találjunk abból, ami most ott (Szíriában) történik, és megértessük Oroszországgal, hogy veszélyes útra tér”.

Az október 19-re tervezett kétoldalú csúcstalálkozó létrejötte már vasárnap megkérdőjeleződött, miután Hollande a francia TMC tévécsatornának kijelentette: “Felteszem a kérdést magamnak, hogy hasznos lesz-e a találkozó? El tudjuk-e érni, hogy (Putyin) ne tegye azt, amit a szíriai rezsimmel együtt tesz, vagyis azt, hogy támogatja a rezsim légierejét, amely Aleppó lakosságát bombázza?” Hollande hangot adott meggyőződésének, hogy az Aleppóban történtek háborús bűncselekménynek minősülhetnek. “És azoknak, akik hasonló cselekedeteket követnek el, felelniük kell majd egyebek között a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt” – szögezte le.

A francia külügyminiszter viszont hangsúlyozta, hogy a Szíria miatti “mély nézeteltérés” ellenére Oroszország “partnerország, nem ellenfél” és a párizsi látogatáson egy ukrajnai csúcstalálkozóra is sor kerülhet.

mti