Az iráni ajatollah bizalmasa szorosabb szövetséget akar az oroszokkal


Szorosabb stratégiai együttműködést szorgalmaz Oroszországgal Irán a szíriai fronton.

– mondta Ali Akbar Velajati, az iszlám köztársaság legfőbb politikai és vallási vezetőjének tanácsadója a Press TV iráni hírcsatornán kedd este.

Velajati Ali Khameini ajatollah megbízásából fogadta Teheránban Alekszandr Lavrentyijevet, Oroszország szíriai különmegbízottját. Velajati hangsúlyozta a “regionális béke és stabilitás” fontosságát, illetve azt, hogy “a szíriai népnek politikai párbeszéd révén kell döntenie”. Ezek azonban csak a nemzetközi nyilvánosságnak szánt szlogenek, mivel mindkét ország egyértelműen a konfliktus erőszakos megoldásában érdekelt – elsősorban azért, mert jelenleg nyerésre állanak. A 2012-ben a Khameini ajatollah által az Aszad-rezsim védelmére rendelt

A Hezbollah harminc év alatt regionális milíciából árnyékállammá, majd nemzetközi elitalakulattá vált. Ma már a szunnita-síita vallásháború minden frontján ott vannak.

A két ország az Aszad-rezsim két legfontosabb támogatója, azonban erőfeszítéseiket ugyanúgy kevéssé hangolták össze, mint ahogy stratégiai céljaikban is vannak súrlódások. Az oroszok elsősorban a légitámogatásban jeleskednek, míg Irán a rezsim fogyatkozó emberanyagát igyekszik kipótolni a Forradalmi Gárda elitkatonáival, illetve az ajatollah kérésére felvonuló Hezbollah gerilláival. Azonban míg a síita teokrácia hosszútávú célja a felekezetbe tartozó – vagy az alaviták esetében: inkább a síitákhoz csapódó – népek és nemzetiségek összefogása Irántól Irakon át Szíriáig és Libanonig, addig Oroszország nem valószínű, hogy jó szemmel nézi ezeket az ambíciókat. Másik súrlódáspont lehet Izrael, mellyel Putyinnak normális a viszonya, Irán ellenben nem titkoltan a zsidó állam elpusztítására törekszik.

(MTI)