Belgiumi merényletekre buzdít az Iszlám Állam


Taktikát váltott a terrorszervezet – mondta Eric Van Der Sypt, a belga ügyészség szóvivője. Az Iszlám Állam már nem arra akarja rávenni a fiatalokat, hogy Szíria vagy Irak területén csatlakozzanak a harcokhoz.

Inkább arra szólítja őket, hogy Belgiumban kövessenek el „halált és pusztítást okozó” akciókat. A toborzók tudják, hogy a kiskorúakat könnyű radikalizálni, ezért az üzenetek címzettjei legtöbbször 16-17 évesek. A toborzás a közösségi médiában, gyakran a Telegram nevű appon keresztül zajlik.

A fiatalok könnyen átnevelhetők, és előbb vagy utóbb készek lesznek arra, hogy támadást vigyenek véghez – mondta a szóvivő. Az ügyészségnek nincs információja készülő támadásról, de „komoly aggodalomra okot adónak” tartják az egyre sűrűbben érkező üzeneteket.

Az Iszlám Állam állítólag rendszeresen küld üzeneteket Belgiumban élő mintegy 300 szimpatizánsának. Ezekben konkrét utasítások vagy például házilag elkészíthető bombák gyártásáról szóló útmutatások vannak. Augusztus eleje óta nem telt el nap anélkül, hogy a terrorszervezet ne küldött volna a „nyugatiak” megölésére buzdító üzenetet – írta az MTI.