Marad-e tanár Kárpátalján?


A szakemberek elvándorlásának közepette egyre nagyobb súly nehezedik megyénk magyar oktatási intézményei igazgatóinak vállára. Az alacsony bérek, a gazdasági krízis okozta kilátástalanság a tanárokat is sújtja – írja a KISZÓ.

Milyen mértékben érinti az iskolát a szakemberek elvándorlása? – teszi fel a kérdést Kárpátalja egyik legnagyobb magyar iskolájának az igazgatójához a magyar újság.

A jelenség nálunk is észlelhető, de nem olyan nagy mértékben, mint a kisebb települések iskoláiban. Az első nagy fenyegető jel számunkra, hogy míg az előző évben még 15-20 olyan potenciális kolléga volt, akit nem tudtunk alkalmazni, mostanra már mi vagyunk kénytelenek munkaerőt keresni. Ha valamelyik tanár az iskolából különböző okok miatt – legyen az gyermekszületés, nyugdíjazás, betegség – kénytelen távozni, akkor őket nem fogjuk tudni pótolni. Korábban ez elképzelhetetlen volt. Jelenleg nincs, aki megtartsa a technika, órákat és ukrán nyelv és irodalom szakos tanárra is nagy szükség lenne.

– válaszolta Kántor József a Nagydobronyi Középiskola igazgatója.

Az elvándorlásnak elsősorban az, hogy az ukrán gazdaság romokban hever. Ameddig az állam nem biztosítja a megfelelő szociális hátteret, addig ez a folyamat nem áll meg. Azok az emberek, akik két hónap alatt külföldön meg tudják keresni az itteni éves bérüket, miért maradnának itthon. Tehát mindenekelőtt szociális-gazdasági oka van a problémának – fejtette ki az igazgató.