Visszaküldik Európába a “megtért” dzsihádistákat


Titkos internálótábort hoztak létre Szíriában az Iszlám Állam harcosai számára. A háromszáz embert számláló börtönben főként olyan terroristákat tartanak fogva, akik önszántukból hagyták ott az Iszlám Államot. Nekik lehetőségük van arra, hogy hazatérjenek valódi hazájukba, Európába.

Rengeteg európai harcost tartanak fogva a szíriai lázadók egy erbíli internálótáborban. Az Eufrátesz Pajzsa missziónak köszönhetően jelenleg 300 volt Iszlám Állam-harcos tartózkodik a börtönben, közülük legtöbben önszántukból menekültek el a dzsihádista területekről, de előfordulnak olyanok is, akiket a lázadó milíciák ejtettek foglyul – közülük sokan soha nem fogják élve elhagyni a tábort.

A börtönt a Jaysh al-Tahrir nevű lázadó csoport irányítja. A riportfilmet készítő BBC-t ugyan nem engedték be a tábor területére, de a milícia parancsnoka, Mohammad al-Ghabi dióhéjban elmesélte, kiket fogtak el.

Rengeteg európai dzsihádistát tartanak fogva a területen – közülük néhányan már vissza is mehettek Európába, de cserébe információkat kellett megosztaniuk az Iszlám Állam gócpontjairól a biztonsági szolgálatokkal. A maradék harcost saría bíróság elé állítják, valószínűleg kivégzik őket.

“Szinte mindenhonnan érkeztek hozzánk emberek. Európaiak és arabok is. A táborban megpróbáljuk rehabilitálni őket, visszafordítjuk a dzsihádista radikalizációt. Akik haza szeretnének menni, felhívhatják tőlünk a országuk nagykövetségét, és rajtunk keresztül intézkedhetnek” – mesélte a parancsnok.

Az internálótáborban összegyűjtött európai harcosok francia, holland és cseh állampolgárok. A többi külföldi dzsihádista Észak-Afrikából, a Közel-Keletről és Ázsiából érkeztek.

mti