Rivisz szerint Magyarország nem fogja megtámadni Kárpátalját


Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetője biztos abban, hogy Magyarország nyíltan nem lenne képes agressziót elkövetni Ukrajna ellen. Erről a kárpátaljai Tisza-1 TV-csatornának nyilatkozott.

A riportban azt is megjegyezte, ha össze kellene hasonlítani a két ország katonai erejét, akkor az nem Magyarország javára dőlne el. A csatorna riportere megkérdezte a kárpátaljai vezetőtől azt is, mit szól ahhoz, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a kárpátaljai magyaroknak is köszönetet mondott a migránsokról szóló népszavazáson való részvételen és vajon Magyarország hogyan is viszonyul most Kárpátaljához, nem kell tartani tőle?

„Amikor Magyarország belépett az Európai Unióba és a NATO szövetségébe, akkor aláírt egy memorandumot arról, hogy nincs semmiféle területi követelése, amíg az Európai Unió tagja”

– mondta Rivisz. A hivatalnoktól azt is megkérdezték, hogy Magyarországgal kapcsolatban lehetséges-e olyan helyzet, mint Oroszországgal volt a Krím-félsziget esetén.

„Úgy gondolom, nem. Ha csak a két ország katonai erejét vesszük figyelembe, akkor a mérleg nem Magyarország oldalára billen. Az ukrán hadsereg az elmúlt két évben hathatós modernizáción esett át. Ukrajnának senki sem gátolja, hogy fejlessze a védelmi képességeit és nem hinném, hogy Magyarország nyílt agressziót követne el. Kárpátalja ugyan sérülékeny terület, de Magyarország egy civilizált ország és az Európai Unió elvei sem engednek lehetőséget Kárpátalja annektálására”

– válaszolt a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke.