Lavrov és Ayrault telefonon tárgyalt szír és az ukrán helyzetről


Franciaország elkötelezett az Oroszországgal folytatott együttműködés mellett mind a kétoldalú kapcsolatok előmozdításában, mind pedig a nemzetközi politika kulcskérdéseiben – hangoztatta Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter orosz hivatali partnerének, Szergej Lavrovnak a moszkvai diplomáciai tárca csütörtöki közlése szerint.

Lavrov és Ayrault telefonon tárgyal egymással, a francia külügyminiszter kezdeményezésére.

A felek megvitatták a szíriai helyzetet és az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodások végrehajtásával kapcsolatos feladatokat.

Lavrov felhívta francia kollégájának figyelmét arra a nyilatkozatra, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnökadott a TV1 francia tévécsatornának, és amelyben az orosz elnök megerősítette a Franciaországgal folytatott együttműködés melletti elkötelezettséget.

Az orosz elnök kedden bizonytalan időre elhalasztotta jövő hétre tervezett párizsi látogatását, miután Francois Hollande francia államfő közölte: ha úgy dönt is, hogy találkozzanak Putyin magánjellegű látogatása alkalmával, csak Szíriáról hajlandó tárgyalni, és más programban nem akar részt venni vele. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden közölte: a Kreml megvárja, amíg a francia államfő talál a találkozóra egy új, számára alkalmas időpontot. Putyin a franciaországi látogatása során felavatott volna egy új orosz ortodox vallási és kulturális központot, amely magában foglal egy székesegyházat is, valamint megtekintett volna egy orosz művészeti kiállítást.

Hollande a TMC tévécsatornának vasárnap kijelentette: “Felteszem a kérdést magamnak, hogy hasznos lesz-e a találkozó? El tudjuk-e érni, hogy (Putyin) ne tegye azt, amit a szíriai rezsimmel együtt tesz, vagyis azt, hogy támogatja a rezsim légierejét, amely Aleppó lakosságát bombázza?” Hollande hangot adott meggyőződésének, hogy az Aleppóban történtek háborús bűncselekménynek minősülhetnek.

mti