Amerikai szakértő az ukrajnai helyzet rendezéséről


Az oroszokhoz került Krím-félszigetet visszakaphatja Ukrajna, viszont a Donbászon kemény reintegráló politikára lenne szükség ennek eléréséhez – jelentette ki David Jewberg, az Amerikai Védelmi Minisztérium szakértője az ukrán Kraina magazinnak nyilatkozva.

Jewberg három lehetőséget lát a Donbásszi helyzet rendezésére. Az első és legegyszerűbb, a területek politikai és katonai irányítás alá vétele, a szociális segélyek és a nyugdíjak visszaállításával. Vissza kell állítani az ukrán adóztatást és várni kell, amíg az ellenségeskedést egyszerűen kikopik a köztudatból. Ez az út viszont járhatatlan Oroszország hatása miatt, amely miatt a területen folyamatos lenne a szakadár tevékenység.
A második út lenne a legradikálisabb, amely ukránosítaná az oroszosított Donbásszt. Ez lenne a legcsábítóbb lehetőség, mert egy tiszta képet kínál az ellenségről, amiben Ukrajna Oroszországot látja.

A harmadik lehetőség a legnehezebb és legérdekesebb. A donbássziakat európaiasítani kellene, és erre a demokratizált orosz médiát kellene használni, amin keresztül hazafias nevelést kapnának a lakosok.
A szakértő elmondása szerint a Krím-félszigettel sokkal egyszerűbb lenne a helyzet, mert a világ soha nem fogja elismerni a félsziget elcsatolását és ezért a lakosoknak értelmesebb lenne visszatérni Ukrajnába ahelyett, hogy a szürke zónában maradnak.